DHMZ izdao posebno upozorenje: Najavljeni jaki naleti vjetra, niske temperature, a mjestimice i snijeg

Od vikenda nas očekuje promjena vremena: niže temperature, jaki udari vjetra, ali i susnježica i snijeg, navodi Državni hidrometeorološki zavod u zasebnom priopćenju.


Nakon nekoliko dana visokih temperatura, od subote nas očekuje hladniji zrak i niže temperature koje su primjerenije proljetnom vremenu.
IlustracijaPrognozirana prizemna sinoptička karta (tlak na razini mora u hPa) za subotu 25.3.2023. u 12 UTC(Foto: DHMZ)

Izraženija promjena uz dotok osjetno hladnijeg zraka sa sjeverozapada dolazi na prijelazu s nedjeljom na ponedjeljak. Pritom će se preko nas premještati nekoliko centara niskog tlaka zraka i pripadni frontalni poremećaji“, pišu iz DHMZ-a.

U nedjelju nas očekuje vrhunac promjena kada se prema ponedjeljku očekuju jake oborine s grmljavinom, ali i mogućom tučom. Novi tjedan će u najvišem gorju započeti susnježicom i snijegom koji se neće dugo zadržavati zbog manjih oborina u ostatku dana.

IlustracijaPrognoza modela ECMWF za visinu snijega (cm) za ponedjeljak, 27. 3. 2023. u 3 UTC(Foto: DHMZ)

Očekuju nas jaki naleti vjetra, upozoravaju iz DHMZ-a: “U nedjelju je potrebno izdvojiti jako jugo na Jadranu. Ponedjeljak će pak biti vrlo vjetrovit i na kopnu i na moru uz jak i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, ponegdje duž obale i bure.“

IlustracijaPrognoza udara vjetra (m/s) iz modela ALADIN za nedjelju 26. 3. 2023. u 20 UTC (lijevo); Prognoza udara vjetra (m/s) iz ECMWF modela za ponedjeljak 27. 3. 2023. u 18 UTC (desno)(Foto: DHMZ)

Iako će vjetar i dalje snažno udarati, a mogući su i pljuskovi snijega u unutrašnjosti, od utorka će se vrijeme postepeno stabilizirati. Posebno raste opasnost za pojavom jakog mrazaposebno u srijedu ujutro zbog razvedravanja i slabljenja vjetra.

“Preporuka je za sve aktivnosti na otvorenom, uključujući i putovanja svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja. Prema trenutnim najvjerojatnijim prognozama najviše prometnih poteškoća i ograničenja bit će tijekom ponedjeljka 27. ožujka i utorka 28. ožujka“, zaključuju iz Državnog hidrometeorloškog zavoda.

vremensku prognozumožete čitati meteorologa Dnevnika Nove TV Nikole Vikića-Topića >>OVDJE.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr