Dva pacijenta preminula u čekaonici Svetog Duha

U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti Duh dvoje pacijenata preminulo je kraljem veljače u čekaonici Hitnog prijema. Iz bolnice pak tvrde da je bilo prema pravilima struke.

Pacijenti su preminuli na ležećim transportnim kolicima u čekaonici, smješteni, kako piše Indeks, zbog popunjenosti svih kreveta u opservaciji hitnog prijema, na ležeća transportna kolica. Prvi je pacijent preminuo u noći s 20. na 21. veljače, a njegovo je tijelo navodno, prema pisanju portala, u jutarnjim satima otkrila obitelj čiji su članovi došli posjetiti pacijenta i tražiti ga mrtvog u čekaonici.

Tek nekoliko dana kasnije sličan slučaj se dogodio je pacijentom dopremljenim iz doma umirovljenika. Dovezen je radi rutinske zamjene urinarnog katetera, a nakon zamjene pacijent je u transportnim kolicima u čekaonici čekao ranije pozvani sanitarni prijevoz koji ga je trebao vratiti u dom. Kada su stigli djelatnici saniteta, uočili su u čekaonici da je pacijent po kojem su došli – mrtav. Obitelj jednog od preminulih angažirala je i odvjetnika koji je za Zagreb.info ovo naveo i potvrdio. Obitelj sada traži izuzimanje medicinske dokumentacije pokojnika i video zapisa s nadzornih kamera u bolnici.

Na upit N1 o ovoj situaciji dobili smo odgovor Uprave Svetog Duha koji prenosimo u cijelosti:

‘Središnji hitni prijem Kliničke bolnice Sveti Duh ustrojen je na način da su na jednom mjestu objedinjene internistička, neurološka, ​​kirurška i urološka djelatnost, a pacijenti se primaju i zbrinjavaju prema stupnju hitnosti koja kod dolaska utvrđuje trijažnu sestru, kako je to predviđeno zakonskim propisima, uz neprestano prisustvo liječnika specijalista hitne medicine.

Nažalost, smrt u SHP-u nije rijetkost, nama dolaze teški pacijenti, visoke životne dobi s brojnim pridruženim bolestima koje su često vitalno ugrožene, tako da se nažalost zna dogoditi da pacijenti tijekom zbrinjavanja preminu. Od početka godine u našem središnjem hitnom prijemu nažalost je preminulo ukupno 26 bolesnika, 14 u siječnju, 8 u veljači i 4 u ožujku.

S obzirom na dostavljene podatke, o konkretnom slučaju pacijenta preminulog 21. veljače 2023. godine zatražena su opširna očitovanja svih prisutnih tijekom pružanja zdravstvene zaštite Iz opširnih očitovanja utvrđeno je da je bolesnik bio stabilnog općeg stanja, zadovoljavajući vitalne parametre te nije zahtijevao kontinuirani nadzor uređaja, ali je bio pod nadzorom dežurnih sestara i liječnika, koji su ga obilazili, što je vidljivo iz medicinske dokumentacije.

Drugi pacijent za kojeg postavljate upit, doveden je kolima hitne pomoći zbog bolova u području mokraćnog mjehura i zastoja urina. Nakon postavljenog katetera u hitnoj urološkoj ambulanti pacijent je u 13,45 otpušten iz ambulante i obaviješten je sanitetski prijevoz kako bi ga vratio kući. Inače, radi se o pacijentu starije životne dobi s brojnim pridruženim bolestima, oboljelim infarktom srca, malignom bolesti te bolesti pluća. Pacijent je tijekom čekanja saniteta nadziran, nije više navodio bolesti i bio je vitalno stabilan. Nedugo nakon 16,00 sati pacijent je razvio kardiocirkulacijsku zastoj nakon kojeg je preminuo.

Nakon otpusta iz SHP-a, pacijenti na prijevoz čekaju u zajedničkoj čekaonici u kojoj ambulanta ima najbliži i najbolji pristup, pod stalnim nadzorom dviju medicinskih sestara, nikada nisu prepušteni sebi i medicinskom osoblju, osim samoinicijativno ih posjećuju, odmah se odazivaju na svaki poziv. Nažalost, ta zajednička čekaonica je i naš radni prostor u kojem se odvijaju naši radni procesi, a koji zbog prostornih ograničenja dijelimo s obitelji i osobama u pratnji. Zbog ogromnog priljeva pacijenata, koji je sve veći i veći, naše prostorne potrebe odavno su premašile kapacitete naše MHE i novi prostor nam je prijeko potreban. O tome smo već razgovarali s našim vlasnikom i osnivačem, Gradom Zagrebom, predstavili smo idejno rješenje nove zgrade u kojoj bi se smjestio novi objedinjeni primjer hitne pomoći i nadamo se da će se uskoro pronaći sredstva za taj projekt. Nova zgrada riješila bi našu prostornu ograničenost i omogućila zbrinjavanje hitnih i vitalno ugroženih pacijenata sukladno stajalištu

Više o temiIzvor:Poslovni.hr