INSTA(NT) TRAVEL: Trsteno je prekrasna prirodna oaza južne Dalmacije koju morate posjetiti

Jedan od najljepših parkova u Hrvatskoj

Inače, arboretumi su botanički vrtovi koji su posvećeni uzgoju drveća i grmlja koji služe za znanstvene, uzgojne i dekorativne svrhe, dok botanički vrtovi u širem smislu uzgajaju raznovrsnije biljke. Trsteno je jedan od svega tri arboretuma u Hrvatskoj, a jedini se nalazi na jadranskoj obali. Osnovan je 1948. na prostoru renesansnog ljetnikovca s vrtom, na imanju koje se od kraja 14. stoljeća nalazilo u vlasništvu dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze.

Arboretum Trsteno poznat je po povijesnim perivojima i zbirci sredozemnih i egzotičnih biljaka, a 1949. zaštićen je kao spomenik prirode. Prostire se na približno 25 hektara i obuhvaća renesansni park s ljetnikovcem, neoromantičarski park s kraja 19. i početka 20. stoljeća, stari maslinik i prirodnu vegetaciju šume i makije, s priobalnim stijenama. U okviru kompleksa, osim ljetnikovca, nalaze se i kapela svetoga Jeronima iz 17. stoljeća, stara mlinica za masline, akvadukt iz 15. stoljeća i barokna fontana s rimskim bogom Neptunom i nimfama. S bogatim biljnim fondom koji čini 465 uzgojenih i 510 samoniklih vrsta, Arboretum Trsteno ujedinjuje prirodnu i kulturnu baštinu.

Još jedna zanimljivost jest i to što je bio jedna od glavnih lokacija na kojima se snimala popularna serija ‘Igra prijestolja’. Ovdje su se snimale scene iz vrtova, palače i dvorca King’s Landinga, a ponovnim gledanjem serije možda uočite fontanu i Neptunov kip.

Kada idući put odete u Dubrovnik, svakako preporučujemo posjet ovoj botaničkoj oazi. Do njega možete lako doći čak i jednom od redovnih autobusnih linija koje povezuju Dubrovnik i Dubrovačko primorje za svega dvadesetak minuta vožnje. U razdoblju od svibnja do listopada Arboretum je otvoren od 7 do 19 sati, au razdoblju od studenog do travnja radi od 8 do 16 sati. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 10 EUR, a za studente i djecu 7 EUR.

Više o temiIzvor: Journal.hr