Otkrio nove spoznaje o djelovanju antibiotika

Novi podaci, koji još nisu objavljeni u medicinskom časopisu, sugeriraju da postoji “masovna prekomjerna uporaba antibiotika”.

Antibiotici se daju većini pacijenata primljenih u bolnice s akutnim virusnim infekcijama kako bi se spriječila daljnja bakterijska infekcija, ali ova praksa možda neće povećati šanse za preživljavanje, sugerira novo istraživanje.

Znanstvenici su istraživali učinak korištenja antibiotika na preživljavanje kod više od 2100 pacijenata u norveškoj bolnici između 2017. i 2021. i otkrili da davanje antibiotika kod osoba s najčešćim respiratornim infekcijama vjerojatno ne smanjuje rizik od smrti unutar 30 dana.

Na vrhuncu pandemije u nekim su zemljama antibiotici bili propisivani za oko 70 posto pacijenata s covidom-19, što je moglo pridonijeti pojavi patogena otpornih na antibiotike.

Novi podaci, koji još uvijek nisu objavljeni u medicinskom časopisu, upućuju na to da postoji “ogromno prekomjerno korištenje antibiotika”, rekla je glavna autorica istraživanja Magrit Jarlsdatter Hovind sa Sveučilišta u Oslu.

Prekomjerna uporaba antibiotika pomaže mikroorganizmima da postanu otporni na mnoge medicinske postupke, što znanstvenici smatraju jednim od najvećih prijetnji za svjetsko zdravlje.

Istraživanje se odnosilo na pacijente koji su bili pozitivni na virusne infekcije poput gripe, respiratorni sincicijski virus ili covid-19 dok su oni s bakterijskim infekcijama bili isključeni iz analize.

Ukupno je 63 posto od 2111 pacijenata dobilo antibiotike za respiratorne infekcije tijekom njihovog bolničkog liječenja, a unutar 30 dana ih je umrlo 168, od kojih svega 22 nisu koristila antibiotik.

Istraživači su otkrili da oni kojima su propisani antibiotici tijekom boravka u bolnici imaju dvostruko veće šanse da će se umrijeti unutar 30 dana od onih koji nisu dobili antibiotik.

“Liječnici se moraju usuditi ne davati antibiotike, umjesto da dvoje i

Više o temiIzvor:Poslovni.hr