Što bi se dogodilo kada bi Putin posjetio Hrvatsku? Plenković odgovorio

Plenković je istaknuo kako takav posjet “ipak nije realan”.

Kada bi ruski predsjednik Vladimir Putin, za kojeg je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje, posjetio Hrvatsku on bi bio uhićen u skladu s procedurom predviđenom zakonom, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Hrvatska je pristupila statutu Međunarodnog kaznenog suda i donesen je zakon o suradnji s tim sudom.

“Tim zakonom predviđeni su svi postupci u slučaju da postoji nalog za uhićenje neke osobe i tu se, koliko mi je poznato, imunitet ne primjenjuje. Prema tome bi procedura bila upravo onakva kakva je predviđena tim zakonom i naravno da bi reagirala i hrvatska policija i nadležna tijela”, izjavio je Plenković odgovarajući na pitanje novinara kako bi Hrvatska postupila u slučaju Putinova posjeta.

Plenković je istaknuo kako takav posjet “ipak nije realan”.

“Ne vjerujem da će se on zaputiti tako skoro u zemlje koje su stranke Rimskog statuta”, rekao je Plenković u Bruxellesu po završetku samita EU-a.

Gergeli Gulyas, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, rekao je u četvrtak da Mađarska ne bi uhitila Putina kada bi ušao u zemlju, jer za to nema pravne osnove.

Mađarska je potpisala i ratificirala Rimski statut kojim se osniva Međunarodni kazneni sud (ICC). Taj je sud izdao nalog za uhićenje po Putinovoj optužnici

Više o temiIzvor:Poslovni.hr