Putin: Rusija će razmjestiti svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju Bjelorusije!

‘LUKAŠENKO DUGOJ TRAŽI’

Foto: Sputnik/Reuters, Canva

Moskva i Minsk su se dogovorili o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, rekao je danas Vladimir Putin u razgovoru za ruske medije.

Moskva i Minsk su se dogovorili o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, rekao je danas u razgovoru za ruske medije. Vladimir Putin.

“Izgradnja taktičkog skladišta nuklearnog oružja u Bjelorusiji bit će završena 1. srpnja. Od 3. travnja krećemo s obukom posada. Moskva i Minsk dogovorili su se da će, ne kršeći svoje obveze prema ugovoru START, tamo rasporediti taktičko nuklearno oružje. Deset letjelica spremno je koristiti ovu vrstu oružja”, rekao je Putin, prema izvješćima RIA Novosti.

Prema Putinovim riječima, razlog za takav korak bile su najave Velike Britanije o opskrbi Ukrajine streljivom s osiromašenim uranom On je tijekom intervjua s ruskim medijima govorio o opasnosti od te vrste streljiva koje bi Velika Britanija mogla isporučivati ​​Ukrajini .

Foto: SPUTNIK/REUTERS

– Ono sigurno ne spada u kategoriju oružja za masovno uništenje, to je točno. Ali za jezgre granata s osiromašenim uranom tamo se mogu koristiti različiti materijali – rekao je Putin.

Ta je Putinova izjava reakcija na nedavnu objavu zamjenice britanske ministrice obrane Annabelle Goldie koja je rekla da će London Ukrajini prebaciti seriju granata s osiromašenim uranom kao dio vojnog paketa pomoći.

Putin je usput zaprijetio da će posegnuti za istom vrstom streljiva ako ga Kijev dobije od Britanaca.

– Rusija, dakako, ima čime uzvratiti. Imamo, bez pretjerivanja, stotine tisuća takvih granata. Zasad se nećemo koristiti njima – kazao je.

Foto: SPUTNIK/REUTERS

Dodao je da Moskva čini ono što SAD radi već desetljećima.

– Mi ne prebacujemo. I Sjedinjene Države ne prebacuju svojim saveznicima. U principu, mi radimo sve što oni rade već desetljećima. Oni imaju saveznike u određenim zemljama i , njihove posade su uvježbane. I mi ćemo učiniti isto – veli Putin.

Putin je kazao da je Bjelorusija, tj. njezin predsjednik Aleksandar Lukašenkodugo tražila da na svom teritoriju smjesti rusko nuklearno oružje.

Putin je od početka invazije koristio Bjelorusiju kao poligon za napade na Ukrajinu. Lukašenko se više puta žalio da ih Ukrajinci “provociraju” na granici. I dalje svako malo ide na sastanke,tj. prema uputama, kod Putina u Moskvi

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr