U nedjelju opet prelazimo na ljetno računanje vremena, kazaljke “skaču” s 2 na 3 sata

Iako većina Europljana, ali i stanovnika ostalih dijelova svijeta gdje je prisutna praska zimskog i ljetnog računanja vremena, želi s pomicanjem kazaljki sata završiti jedan zauvijek, nadležni se nikako ne mogu dogovoriti kako i kada to učine. Ovoga vikenda ponovno se, dakle, računanje vremena prebacuje sa zimskog na ljeto: u noći sa subote na nedjelju (26. ožujka) spavat ćemo sat kraće, službeno vrijeme od 2 sata iza ponoći računat će se kao 3 sata i na tom ćemo vremenu ostati sve do posljednjeg vikenda listopada.

Od otkazivanja još ništa

Europska unija čeka da se jedna od predsjedavajućih zemalja u Vijeću to pitanje vrati na dnevni red, ali ono je palo u znatno niži rang prioriteta, prije svega zbog pandemije, zatim zbog ekonomske krize i rata. u Ukrajini, pa za sada nije poznato kada bi se ponovno moglo odlučiti o ukidanju pomicanja kazaljki na sat dva puta godišnje.

Slična inicijativa za ukidanje dokazano besmislene prakse, a opet takve na koje se stanovništvo s godinama naviknulo, pojavile su se iu SAD-u. ne, čak ni tamo za sada nema dogovora na svim razinama vlasti, pa su i Amerikanci svoje satove pomaknuli jedan sat unaprijed prije dva tjedna.

Tko sve u svijetu “pomiče sat”?

Karta Statistike otkriva kako su najveći blokovi zemalja, i dalje predani pomicanju satova, upravo SAD i Kanada te zemlje Europe. Od njega su se odustali u najvećem dijelu Azije, južne Amerike, Australije i većini afričkih država koje su nekada imale ljetno i zimsko računanje vremena. Meksiko je posljednja u nizu većih zemalja, koja od ovoga proljeća više ne pomiče satove, već ostaje na trajnom zimskom računanju. Zanimljivo, dijelovi Meksika uz granicu sa SAD-om ipak su odlučili ostati na “američkom” standardu, dok je Arizona, sa sjeverne strane te granice, među onima koji satove ne pomiču.

📷 Državnik
Državnik

U Africi je, pak, ovih dana došlo i do jednog iznenađenja. Nakon što je 2016. godine ukinuo dvojako računanje vremena kroz godinu, Egipat je ponovno odlučio – uvesti tu promjenu. Njihova vlada nedavno je objavila kako će od posljednjeg petka u travnju, pa sve do posljednjeg četvrtka u listopadu, njihova zemlja imati ljetno računanje vremena (tj. smjestiti će se u vremensku zonu GMT+3). Prema službenom objašnjenju, ova mjera se navodi kako bi se uštedjelo na energiji potrošenoj za rasvjetu, uslijed ekonomske krize.

Više o temiIzvor:Bug.hr