Olimpijske igre u Parizu pod nadzorom umjetne inteligencije

Unatoč protivljenju aktivista za ljudska prava, francuske vlasti ne odustaju od kontraverznog prijedloga zakona o korištenju nadzornih kamera temeljenih na umjetnoj inteligenciji u sklopu Olimpijskih igara koje će se u ljeto 2024. održati u Parizu.

770 amandmana

Nacrt zakona, usmjeren na osiguranje sigurnosti u Igrama, uključuje i članak koji dopušta korištenje sustava kamera pokretanih umjetnom inteligencijom za uočavanje sumnjivog ponašanja u stvarnom vremenu kako bi se otkrili “događaji koji bi mogli predstavljati ili otkriti rizik” od “terorističkih djela ili ozbiljnih povreda sigurnosti”. ”.

Kritičari strahuju da bi zakon Olimpijske igre mogao učiniti
Kritičari strahuju da bi zakon Olimpijske igre mogao učiniti “sigurnosnim laboratorijem” koji će tvrtkama dati priliku za testiranje sustava i prikupljanje podataka za obuku algoritama freepik

Zakonu se protive brojni političari i aktivisti. Prošli tjedan oko 40 članova Europskog parlamenta rekao je da plan “stvara presedan nadzor kakav dosad nije viđen u Europi”. Uoči rasprave članova parlamenta podnijeli su čak 770 amandmana na prijedlog zakona, od kojih su mnogi bili usmjereni na članak sedam, koji pokriva video zapise snimljene postojećim nadzornim sustavima ili nove koji se “obrađuju algoritmima”.

Distopijska razina nadzora

Zakon se također protivi međunarodnim organizacijama za digitalna prava, uključujući francusku La Quadrature du Net (QDN), Amnesty International i Access Now. Ističu da bi predloženi zakon mogao biti u suprotnosti s europskim pravom Zakonom o umjetnoj inteligencijio kojem se trenutno raspravlja u Bruxellesu, a mogao bi ograničiti biometrijski nadzor.

Razdoblje navedeno u prijedlogu zakona trajalo bi do kraja 2024. godine, što je znatno nakon završetka Igara 📷 paris2024
Razdoblje navedeno u prijedlogu zakona trajalo bi do kraja 2024. godine, što je znatno nakon završetka Igara pariz2024

“Olimpijske igre koriste se za donošenje zakona koji ne bi prošli u normalnim vremenima”, upozoravaju aktivisti QDN-a. Ako se usvoji, zakon bi Olimpijske igre 2024. učinio “sigurnosnim laboratorijem” koji će tvrtkama dati priliku za testiranje svojih sustava i prikupljanje podataka za obuku svojih algoritama. Amnesty International nazvao je prijedlog “drakonskim” i upozorio da bi mogao dovesti do “distopijske razine nadzora u budućnosti”.

Neophodno rješenje

Francuska vlada tvrdi da su kamere potrebne kako bi se osigurala sigurnost milijuna turista koji će tijekom Igara posjećivati ​​Pariz. Neki zagovornici zakona čak tvrde da je tehnologija mogla spriječiti teroristički napad u Nici 2016. i sigurnosne probleme na finalu Lige prvaka 2022. Dužnosnici također tvrde da kamere korisničkog sučelja neće obrađivati ​​biometrijske podatke i da se neće implementirati u cijeloj Francuskoj nakon Igre.

Dužnosnici tvrde da kamere korisničkog sučelja neće obrađivati ​​biometrijske podatke niti će biti implementirane u cijeloj Francuskoj nakon Igara 📷 paris2024
Dužnosnici kažu da kamere korisničkog sučelja neće obrađivati ​​biometrijske podatke i neće biti implementirane u Francuskoj nakon Igara pariz2024

“Eksperiment je vremenski vrlo precizno ograničen i algoritam neće zamijeniti ljudsku prosudbu, koja je i dalje odlučujuća”, rekla je francusko ministarstvo sporta Amelie Oudea-Castera.

“Trajno izvanredno stanje”

Ne, upozoravaju kritičari, kamere ne bi pratile samo Olimpijske igre. Razdoblje navedeno u prijedlogu zakona trajalo bi do kraja 2024., što je dosta nakon završetka Igara, i omogućilo korištenje tehnologije na prvenstvima kao što je Svjetsko prvenstvo u ragbiju.

Francuska vlada tvrdi da su kamere potrebne kako bi se osigurala sigurnost u vrijeme Igara 📷 rawpixel.com
Francuska vlada tvrdi da su kamere potrebne kako bi se osigurala sigurnost u vrijeme Igara rawpixel.com

“Način na koji je ovaj zakon koncipiran uvodi nas u trajno izvanredno stanje”, tvrde u oporbi, dok Amnesty International ovaj zakon naziva opasnim političkim projektom koji “može dovesti do sveopćeg kršenja ljudskih prava” jer “svaka radnja u javnosti svemir će biti uhvaćena u mrežu nadzorne infrastrukture, potkopavajući temeljne građanske slobode”.

Nakon sedmosatne rasprave nacrt zakona ušao je u proceduru, iako bi ga još mogao osporiti francuski ustavni sud.

Više o temiIzvor:Bug.hr