Bitcoin se vratio na razinu iznad 30.000 dolara, prvi put nakon prošlog lipnja

by | tra 11, 2023 | Tech | 0 comments

Otkako je, sredinom lipnja prošle godine, cijena bitcoina “pala s litice” i razine od 30.000 dolara na oko 20.000 dolara, na tim je razinama ostala sve do kraja prošle godine. Ove godine, pak, bitcoin je ponovno u “zelenom”, a gledajući samo od početka siječnja do sada, cijena mu se gotovo pa udvostručila.

Određeni su skokovi bili zabilježeni tijekom siječnja i veljače, no najveći vjetar u leđa bitcoin je ojačao krajem prošlog mjeseca, kada se počelo govoriti o mogućoj velikoj krizi u tradicionalnom bankarskom sektoru – pa možemo zaključiti da dio kapitala “bježi” iz tradicionalne imovine i pronalazi utočište u kriptovalutama.

Psihološka granica

Početak travnja prošao je u trgovanju bitcoinom na razinama od 27-28 tisuća dolara, da bi odmah nakon Uskrsa ponovno započeo rast – čime je najveća svjetska kriptovaluta ponovno dosegnula psihološku granicu od 30.000 američkih dolara, razinu na kojoj se nije nalazilo desetak mjeseci.

Ovoga puta razlozi za rast cijena nalaze se, vjerojatno, u nepovjerenju prema zdravlju financijskog sektora, a spominje se i moguće popuštanje američkog FED-a kad je riječ o daljnjem podizanju referentne kamatne stope, pa čak i najave recesije u SAD-u. Analitičari kažu da je prijelazu ove razine otvoren put bitcoina do razine od 35.000 dolara, što znači da bi kretanje njegove cijene moglo biti upravo suprotno kretanju glavnih pokazatelja realne ekonomije.

Rast bitcoina u posljednjim danima prati i ostale veće kriptovalute, pa je, primjerice, ethereum približio vrijednost od 2.000 dolara, što je razina cijene zadnji puta zabilježena protekloga kolovoza.

Više o temiIzvor:Bug.hr