Prosječna cijena zakupa poljoprivrednog zemljišta iznosi samo 74 eura na godinu

S prosječnom cijenom od 74 eura godišnjeg zakupa jednog hektara čistog poljoprivrednog zemljišta, bez zgrada i nasada, Hrvatska je pri dnu u Europskoj uniji. Jeftinije se hektar obradive zemlje može zakupiti samo još u Slovačkoj, po prosječnoj cijeni od 62 eura na godinu, objavio je Eurostat prema podacima za 2021. godinu.

Najskuplji zakup poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj na području Grada Zagreba iznosi 109 eura na godinu. Slijedi regija sjeverna Hrvatska s cijenom od 90 eura, zatim jadranska Hrvatska (77 eura), a najmanji iznos zakupa je na području panonske Hrvatske (72 eura). Prema prije objavljenim Eurostatovim podacima, prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj je u 2021. godini iznosila 3661 euro i bila je najjeftina u EU-u.

Najveći je zakup poljoprivrednog zemljišta u Europi u Nizozemskoj, u prosjeku 836 eura po hektaru na godinu. No iu toj zemlji postoje dramatične razlike između pojedinih regija, pa tako regija Flevoland drži europski rekord po cijeni zakupa od čak 1721 euro, što nije nikakvo čudo jer je u toj regiji najveća cijena hektara u prodaji – više od 141 tisuću eura! Drugi najveći iznos zakupa poljoprivrednog zemljišta u EU-u odnosi se na talijansku regiju Veneziju Giuliju (1714 eura), treći na španjolske Kanare (1119 eura), a četvrti na grčku Attiku (927 eura).

Nasuprot tome, najniže su cijene najmanje u dvije švedske regije, Mellersta Norrland i Övre Norrland (objekt 25 EUR), te u slovačkoj regiji Východné Slovensko (42 EUR). Zanimljivo je da je cijena hektara obradive zemlje u Övre Norrlandu

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr