Nakon nesigurnog trgovanja, svjetske burze prošloga tjedna porasle, a dolar je oslabio

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošlog tjedna, drugoga zareda, jer ulagače zabrinjavaju problematične američke banke i jer bi FED uskoro mogao završiti ciklus povećanja kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američkih vrijednosti u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošlog tjedna za 0,7 posto, na 103,11 bodova. Pritom je dolar prema europskoj vrijednosti oslabio 0,8 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0760 dolara. Tečaj dolara prema japanskoj vrijednosti pao je, pak, 0,9 posto, na 130,70 jena.

Dolar je početkom tjedna bio pod snažnim pritiskom jer su ulagači i dalje zabrinuti zbog propasti dviju američkih banaka, Silicijske doline (SVB) i Signature, te problema u nekoliko drugih regionalnih i lokalnih banaka. To podupire strahove od nove bankarske krize, slične onoj iz 2008. godine.

Ne, krajem tjedna dolar je nadoknadio dio gubitaka jer ulagače zabrinjavaju i slabosti u europskom bankarskom sektoru. Nakon spašavanja Credit Suissea, ulagači su sumnjičavi prema UBS banci, koju je preuzela Credit Suisse, a pod pritiskom se našla i najveća njemačka banka, Deutsche banka.

– Godinama je uobičajeno da se ulažu, kada se pojave problemi koji izgledaju duboko ukorijenjeni, okreću dolar i vjerujem da se to dogodilo krajem prošlog tjedna – kaže Josip Trevisanianalitičar u tvrtki FXStreet.com.

U fokusu ulagača bila je prošlog tjedna i sjednica američke središnje banke. Kao što se očekivalo, čelnici Feda odlučili su povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, u rasponu od 4,75 do 5 posto. To je već deveto povećanje kamata otkako je Fed u ožujku prošle godine počeo stezati monetarnu politiku, ali je tempo povećanja usporen.

U priopćenju središnje banke signalizira se da je zbog problema u nekim bankama moguća stanka u povećanju kamata, ali da će zbog visoke inflacije vjerojatno trebati dodatno prilagoditi monetarnu politiku. Iako je Fed ostavio vrata otvorena za daljnje povećanje kamata, većina analitičara smatra da će zbog problema u bankama, ali i puštanja inflacijskih pritisaka, uskoro završiti ciklus povećanja kamata.

Proces podizanja kamata bliži se kraju

Nakon priopćenja Fede, burzovni su indeksi porasli, no nakon poruke predsjednika središnje banke Jerome Powell oštro su pali.

– Tržište je ohrabreno nakon poruke Fede da je moguća pauza u povećanju kamata, no razočarao ga je Powell rekavši da Fedu ruke nisu vezane i da će moći i dalje povećavati kamate ako bude potrebno – objašnjava on Chris Zaccarellidirektor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

Powell je, doduše, na konferenciji za novinare najavio da se proces podizanja kamata bliži kraju, ali da je borba protiv inflacije još nije gotova.

– U procesu vraćanja inflacije prema 2 posto još je dug put i vjerojatno će biti neravan – kazao je Powell i poručio da osnovni scenarij ne uključuje smanjenje kamata u ovoj godini.

To je razočaralo ulagače koji su očekivali da će Fed uskoro završiti proces povećanja, a do kraja godine započeti proces smanjenja kamata.

Powell je poručio i da je bankarski sustav zdrav, ali da će problemi u nekim bankama dovesti do pooštravanja uvjeta financiranja. A pooštravanje uvjeta financiranja znači da će doći do smanjenja kreditiranja i potrošnje, a time i do usporavanja gospodarskog rasta, kažu analitičari.

Prošlost je tjedna kamate ponovno povećala i britanska središnja banka, također za 0,25 postotnih bodova.

Cijene dionica su na svjetskim burzama prošlog tjedna

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr