Sabol: 'Vidim se kako pomažem drugima da ostvare ono što žele'

Uspješni startup poduzetnici otkrili zašto je važno dijeliti znanje i ulagati.

Posljednjih deset godina startup ekosustav u Hrvatskoj se uvelike promijenio. I dok su mladi poduzetnici nekada ovisili sami o sebi danas mogu računati na savjete, mentorstva pa i novac onih koji su uspjeli, a takvih u Hrvatskoj više nije malo.

Damir Sabol, trenutno najtraženiji poduzetnik u zemlji, koji čeka regulatorno odobrenje prodaje svoje treće tvrtke – Photomatha – globalnom divu Googleu, rekao je s konferencije Invento da je nakon prodaje, čije je odobrenje dostatno, on planira pomoći.

”Vidim se kako pomažem drugim ljudima da ostvare ono što žele”, ističe Sabol napomenuvši kako svi očekuju da se nešto napravi, a na suprotnim očekivanjima, smatra da je došlo vrijeme da se posveti drugima.

Posvetiti se drugima, odnosno moć vraćanja zajednici (The power of give back) bio je i moto regionalna konferencija Invento Summit koja je u petak u Zagrebu okupila više od 200 stručnjaka za duboke tehnologije, poslovni razvoj i investicije. .

Ideje treba dijeliti
A Sabol, jedan od panelista konferencije, sigurno ima štošta za prenijeti dalje. U svijetu je poduzetništvo praktički od studentskih dana. Kako se i prisjetio, kada je kolegama s FER-a rekao da će osnovati svoju kompaniju nitko mu nije vjerovao.

”Prevladavao je stav da se možeš zaposliti i raditi za druge, ali ne i da možeš osnovati svoju tvrtku. To moramo mijenjati”, ističe osnivač Photomatha. Napominje i da moramo raditi na boljoj komunikaciji. ”Amerikanci znaju dobro komunicirati, što je jako važno te je to njihova prednost. Kod nas, s druge strane, niti obrazovni sustav niti poslodavci ne inzistiraju na komunikacijskim vještinama”, kaže Sabol.

Česta greška koju mnogi rade je da misle, ističe, da je važno ono što je njima važno, što često nije slučaj. Ideje stoga, poručuje Sabol, treba dijeliti, a ne ih držati za sebe.

Pa iako sama ideja ne mora biti presudna za uspjeh, nije bilo tako u slučaju Alberta Gajšaka, 24-godišnjeg osnivača CircuitMessa.

”Imao je ideju, ali nikakav plan kako će se ostvariti”, prisjetio se početak ovog mladog i uspješnog poduzetnika Tomislav Car, suosnivač Infinuma, a danas direktor Productivea. Car je, naime, jedini investitor u Gajšakovu ideju, ali i mentor biznisa za koji se pokazalo da ga je bilo dobro i pametno podržati jer CircuitMess danas ostvaruje prihode od 2,3 milijuna dolara koje surađuje s Walmartomom, najvećim trgovačkim lancem u svijetu. A suradnja je počela tako što je Car mladom srednjoškolcu Gajšaku odlučio platiti avionsku kartu za odlazak na europsko natjecanje robotike.

”Moji roditelji nisu imali novaka za tu kartu pa sam poslao mailove svim IT tvrtkama za koje sam znao da će ih tražiti da mi pomognu”, prisjetio se Gajšak kojem je škola bila dosadna jer u njoj nije bilo dovoljno praktičnih vježbi. Bio je i to motiv pokrenuti privatni biznis čiji su proizvod STEM igračke.

Ne okreći leđa
Osim u CircuitMess Car, novac i vrijeme uložio je iu Rentlio, rekao je na konferenciji. Važno je, smatra, da mladi imaju uzor i da shvate da se radom može puno postići.

„Imam učiniti

Više o temiIzvor:Poslovni.hr