Lebdeće stijene: Impresivni grčki samostani na vrhu stijene koji čuvaju zanimljivu priču

by | ožu 28, 2023 | Lifestyle | 0 comments

Manastir Meteori (ili samostani Meteora) odnosi se na skupinu grčkih pravoslavnih samostana koji se nalaze na vrhu visokih stijena u središnjoj. regija Tesalijau blizini grada Kalambaka u Grčkoj. Riječ “meteora” u prijevodu s grčkog znači ‘lebdeće stijene’, što prikladno opisuje lokaciju ovih samostana. Samostani su izgrađeni na gotovo nedostupnim vrhovima prirodnih vapnenačkih stijena, nekih visokih i do 500 metara.

Što su Lebdeće stijene?

Samostane Meteora izgradili su tijekom 14. i 15. stoljeća redovnici koji su tražili utočište tijekom razdoblja turske okupacije Grčke. Samostanima se izvorno moglo pristupiti samo uz pomoć užeta ili mrežama, no kasnije su u kamene formacije uklesane stepenice koje su omogućile lakši pristup.

Najstariji i najveći manastir jest Veliki Meteoron koji je izgrađen u 14. stoljeću i sadrži nekoliko muzeja i galerija. Danas je šest od prvobitnih dvadeset i četiri samostana još uvijek u funkciji i popularna su turistička atrakcija koja svake godine privlači velik broj posjetitelja. Samostani Meteori 1988. g. prepoznati su kao mjesto svjetske baštine UNESCO-ai nude jedinstveni uvid u povijest i grčke pravoslavne crkve.

Više o temiIzvor: Journal.hr