Spanoptic S02 E11: ChatGPT i budućnost umjetne inteligencije

U ovomjesečnom izdanju Spanoptica pričamo o vrućoj temi ChatGPT-ja i umjetnoj inteligenciji! Sa našim smo gostima razgovarali o tome kamo nas vodi razvoj AI-ja, koje su prednosti i nedostaci ove tehnologije te što to znači za nas kao društvo i za budućnost našeg poslovanja ali i života općenito. AI tehnologija postaje sveprisutna u našoj svakodnevici, od pametnih telefona, preko chatbota i društvenih mreža, do autonomnih vozila. Ne, s obzirom na brz razvoj tehnologije, postavlja se pitanje kako će utjecati na naša radna mjesta i na ekonomiju u cjelini.

Mnogi se pitaju hoće li umjetna inteligencija preuzeti naše poslove i dovesti do masovne nezaposlenosti. Ne, naravno, kao iu svemu drugome, postoji i druga strana medalje – AI tehnologija nam može pomoći automatizirati rutinske zadatke i omogućiti nam da se fokusiramo na kreativnije i složenije zadatke. To bi moglo dovesti do povećane produktivnosti, poboljšane kvalitete proizvoda i usluga te smanjenih troškova. Isto tako, važno je osigurati da određene skupine ljudi ne budu diskriminirane prilikom primjene tehnologije umjetne inteligencije te osigurati transparentnost i odgovornost u odlukama koje sustavi umjetne inteligencije donose.

Također, postoji i zabrinutost u vezi s privatnošću i sigurnošću podataka jer AI sustavi mogu prikupljati i obrađivati ​​velike količine osobnih podataka. Stoga je važno osigurati da se ti podaci koriste samo u svrhu za koju su prikupljeni te da se primjenjuju sigurnosne mjere kako bi se spriječio neovlašten pristup tim podacima.

Sugovornici nove epizode Spanoptica:

  • Anela HuskovićMicrosoft
  • Bruno BrozovićRaspon
  • Dalibor KofjačRaspon

U konačnici, AI tehnologija ima potencijal donijeti mnoge dobrobiti i poboljšanja u našim životima, ali je važno osigurati da se primjenjuje odgovorno kako bi se izbjegle negativne posljedice. Zato su potrebna daljnja istraživanja, razvoj i regulacija ove tehnologije kako bi se postigla optimalna ravnoteža između koristi i rizika koje ona nosi. A o tom čarobnom omjeru koristi i rizika te o mnogim drugim relevantnim AI trendovima govorili su nam i ovomjesečni gosti. Poslušajte ih i pridružite nam se u još jednoj zanimljivoj epizodi! Možete pogledati propuštene epizode ovdje.

Više o temiIzvor:Bug.hr