Hrvatska je na drugom mjestu u EU po porastu broja električnih vozila

Prema podacima Eurostata, u Europskoj uniji snažno raste potražnja za električnim automobilima, a Hrvatska se 2021. godine smjestila u same vrhove država u kojima je povećan broj takvih vozila

Eurostat je objavio statistiku vezanu za potražnju za električnim automobilima na području Europske unije, u kojoj je vidljivo da njihovo prihvaćanje raste u pravilu po visokim dvostrukim stopama. Podaci koji se odnose na 2021. godinu i uspoređuju je s godinom prije toga, kažu kako je u EU porastao broj električnih automobila na cestama za prosječno 76%.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Najveći porast zabilježen je u Finskoj (+136%), a slijedi – Hrvatska. Kod nas je u 2021. godini, dakle, zabilježena druga najveća stopa rasta broja električnih automobila, i to od 127%. Nakon Hrvatske liste je Italija s porastom od 122%, dok su na začelju Španjolska (+15%) i Češka (+12%).

Naravno, zabilježena visoka stopa rasta ne znači mnogo, jer se odnosi na relativno malu bazu električnih automobila, koji postoje u Hrvatskoj. Iz istih podataka Eurostata možemo vidjeti da je 2020. godine na našim cestama bilo oko 1.300, godinu dana nakon toga nešto manje od 3.000 električnih automobila. Ipak, pozitivno je vidjeti da smo barem ponekad u vrhu neke statističke ljestvice EU.

Eurostat je analizirao i ukupni utrošak električne energije za cestovni transport, koji je također u porastu. Ovdje daleko prednjače Švedska i Njemačka, s više od 1.400, odnosno 1.300 GWh, dok je Hrvatska tek četvrta s kraja ljestvice: u našoj zemlji za cestovni je prijevoz 2021. godine bilo potrošeno tek 7,1 GWh.

Više o temiIzvor:Bug.hr