Unutar Applea postoji mnogo neslaganja oko najavljenog VR/AR skupa

Hoće li sljedeća velika stvar u Appleovom ekosustavu biti glavni set za virtualnu i proširenu stvarnost? Hoće li AR/VR biti novo tržište koje će Apple pokušati iskoristiti svojim inovativnim rješenjima? Ili je kompanija samo poklekla pred trendom te stvara proizvod koji nudi rješenja za nepostojeći problem? Ova pitanja muče ne samo javnost i analitičare, već i zaposlenike Applea.

Prema obično pouzdanim izvorima iz Silicijske Doline, čije informacije Mark Gurman izvještava u svom newsletteru Power On, Apple je organizirao predstavljanje novih AR/VR slušalica za koje se nagađa da će se Stvarnost jedan ili Reality Pro. Publika nije bila javnost niti novinari, već stotinjak menadžera iz iste tvrtke koji su se imali priliku upoznati s novim proizvodom i njegovim mogućnostima. Stoga se zaključuje da je VR set očito vrlo blizu produkcijske verzije i da bi mogao biti predstavljen javnosti na WWDC-u u lipnju.

Nedoumice i zabrinutost

Ne, oko ovog proizvoda nije baš sve jasno, niti je njegova podrška unutar tvrtke jednoglasna. Nakon prve tako velike interne prezentacije javilo se mnogo ljudi kojima nije bilo posve jasno što će se proizvod koristiti, tj. vide mnoge prepreke u njegovom lansiranju na tržište. Kritičari prije svega ističu kako je riječ o proizvodu koji će koštati oko 3000 dolara, pa se neće prodavati u desetak milijuna primjeraka poput Apple Watche ili iPhonea. Oni optimističniji se pak nadaju da će AR/VR set slijediti tržišni put Apple Watcha, tj. da će s vremenom otvoriti nova područja primjene i pronaći nove korisnike.

Uključivanje: Apple je predstavio svoje nadolazeće Reality slušalice svojim voditeljima iz Top 100 na skupu u Steve Jobs Theater prošlog tjedna. Njegova najbolja nada za slušalice? Prateći putanju poput Apple Watche. https://t.co/Kg32c8D4Zd

— Mark Gurman (@markgurman) 26. ožujka 2023

“Apple će morati korisnicima prvo objasniti zašto bi oni uopće željeli posjedovati takav uređaj”, kaže Gurman. S visokom cijenom i nepostojećim ekosustavom, Reality One/Pro mogao bi biti vrlo skupa pogreška. K tome, spominje se i neudobnost nošenja, slaba trajnost baterije i nedostatak sadržaja za konzumaciju.

Na ovu, ne baš pozitivnu vijest, nadovezuje se nekoliko stručnjaka koji su napustili projekt Appleovog AR/VR seta, navodeći kao razlog neizvjesnosti njegova uspjeha. Drugi su, pak, dobili otkaz jer projekt nije dovoljno napredovao.

Više o temiIzvor:Bug.hr