CEES: Crnogorska ekonomija će ove godine značajno usporiti

Prema procjenama CEES-a, očekuje se da će prihodi od turizma biti otprilike na istoj razini kao i prošle godine, s obzirom na sporiji globalni rast i visoke prihode u prethodnoj godini.

Crnogorsko gospodarstvo će ove godine prestati od oko dva posto, odnosno znatno sporije nego prethodne, objavio je Centar za ekonomske i europske studije (CEES), ističući rizik da se proračunski izazovi prenesu na bankarski sektor.

“Crnogorska ekonomija će ove godine porasti od oko dva posto, odnosno značajno sporije od prošlogodišnje realne stope rasta od 6,1 posto, što je u skladu s ranijom procjenom CEES-a o rastu u 2022. godini”, navodi se u najnovijem Pregledu ekonomskih. Pokazatelji CEES-a.

Kao razlog sporijeg ovogodišnjeg rasta navode očekivanu stagnaciju ili pad najvažnijih komponenti bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno potrošnje kućanstava, koja se zbog pada potrošnje počela smanjivati ​​od druge polovice 2022. realnog prihoda, kao i investicije koje su počele padati, au ovoj godini očekuje se daljnji pad.

Pr

Više o temiIzvor:Poslovni.hr