Fortenova: Razduživanje prodajom nekretnina dio strategije, ENNA Grupa: Transakciju odobrili organi upravljanja i vjerovnik

Iz Fortenova grupe u utorak su, u povodu prodaje Super Konzuma u Radničkoj poslovnom partneru Pavlu Vujnovcu, koji ima značajan udio u Fortenovima, priopćili da je razduživanje prodaje nekretnina dio njihove strategije dogovoren s glavnim vjerovnikom. HPS.

Naime, N1 je danas objavio da je Mercator-H, tvrtka kojoj je Fortenova grupa prodala veliki poslovni kompleks Super Konzum Radnička Anti Bračićuhrvatsko-slovenskom poduzetniku, povezanom s Pavlom Vujnovcem u nizu tvrtki koje se bave nekretninama te mu je dopušteno da na tu nekretninu upiše i hipoteku za kredit.

Prema pisanju N1, “poslovna zgrada u Ulici grada Vukovara 269/B (poslovno trgovački centar), podzemna garaža i dvorište, sve na raskošnih 35741 metara kvadratnih zemljišta u centru grada, ranije u vlasništvu tvrtke Mercator-H doo – tvrtke koja je nakon preuzimanja 2014. ušla u kompleks tvrtki Agrokora, a potom Fortenova grupe – prodana je tvrtka u vlasništvu hrvatsko-slovenskog poduzetnika Ante Bračića u studenom 2022. godine za 20,5 milijuna eura, a tvrtka Ante Bračića su za taj pothvat digle u slovenskoj SPARKASSE – 15.359.634,34 eura, a za kredit je založena upravo nekretnina Super Konzuma Radnička”.

Iz Fortenove su u povodu toga istaknuli kako kontinuirano raditi na jačanju svoje kapitalne strukture kroz jačanje profitabilnosti i produživanje Grupe. – Rezultat toga je smanjenje zaduženosti u roku od samo četiri godine koja je sa 7,2 puta omjera duga, a EBITDA smanjena na 3,5 puta – naveli su u odgovoru na upit Hini.

To smanjenje duga, kako su kazali, posljedica je fokusa Uprave na tri područja. Prvo je prodaja smrznute hrane za 615 milijuna eura, drugo je povećanje profitabilnosti na više od 300 milijuna eura u manje od četiri godine, što je povećanje profitabilnosti na više od 180 milijuna eura, a treće je prodaja neosnovne imovine i nekretnina.

Razduživanje kroz prodaju nekretnina dio je strategije Grupe koja je dogovorena glavnim kreditorom HPS-om (američki fond), istaknuli su iz Fortenove navodeći kako se proces prodaje bilo kakve imovine unutar Grupe provodi uz poštivanje formalne procedure definirane upravljačkim modelom. Pri tome, osnova za validaciju prodajnih cijena su procjene međunarodnih procjeniteljskih kuća, kazali su.

– Forten grupa je u posljednje dvije godine po tom osnovu ostvarila vrijednost veću od 85 milijuna eura. Za sve kupoprodaje nekretnina Grupe, a ako tvrtke ostanu u najmu, ugovori su definirani na tržišnim principima koji im omogućuju dugoročnu konkurentnost. Prodaja nekretnina dio je procesa preraspodjele kapitala i korištenja kapitalnog društva na bolji način, što omogućuje bolju zaduženost, bolje uvjete za stvaranje vrijednosti, kao i veću financijsku stabilnost Grupe – istaknula je Fortenova.

Enna Grupa: Transakciju su odobrila upravna tijela Fortenove i vjerovnici

Iz Enna Grupe, koja je u vlasništvu Pavla Vujnovca, kazali su kako Fortenova ima ugovornu obvezu, potpisanu prilikom sklapanja nagodbe s vjerovnicima 2019., prodati nekretnine određene vrijednosti te kako je ta obveza nastala prije nego što je Pavao Vujnovac kupio u Fortenovi.

– Fortenova kontinuirano prodaje nekretnine u svom vlasništvu, dosad ih je prodalo stotine u skladu s procijenjenim vrijednostima, a kupuju ih razni kupci. Prodaja tih nekretnina neprestano je oglašena na web stranicama Fortenove i Mercatora, pa tako iu ovom trenutku svatko može vidjeti koje nekretnine su oglašene za prodaju i javiti se s ponudom – istaknuli su iz Enna Grupe.

Napominju kako se sve prodaje nekretnina koje provodi Fortenova, pa tako i ova u Radničkoj cesti u Zagrebu, realiziraju putem javno objavljenog natječaja u skladu s procijenjenom vrijednosti nekretnina.

– Ova konkretna transakcija odobrena je od strane upravljačkih tijela Fortenove i kreditora koji se usuglasio s prodajom i brisanjem hipoteke – istaknuli su iz Enna Grupe.

Za prostore Konzuma Črnomerec i Konzuma Trešnjevka navode da se radi o poslovnim prostorima u kojima je Konzum bio u najmu. Te dvije zgrade, kako kažu u Enna grupi, nisu bile u vlasništvu Fortenove da bi ih tvrtka mogla prodati.

Ti objekti, kako su pojasnili, bili su u najmu više od

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr