KREĆE SUĐENJE BIVŠEM ŠEFU KRIM POLICIJE! Tereti ga se za strašna djela vezana uz malu djecu: Spominje se nagovaranje na brutalno ubojstvo

Foto: Tea Cimas / CROPIX

Autor: Dnevno.hr

Pravosudni sustav potvrdio je početak još jednog procesa protiv visoko pozicioniranog čovjeka iz vrha krim policije.

Naime, optužno vijeće Županijskog suda u Puli na svojoj je sjednici potvrdio optužnicu protiv Željka Kruneša (54), bivšeg načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske, koja ga između ostalog tereti za poticanje na teško ubojstvo dvojice maloljetnih unuka riječke aktivistice Slavice Šote, potvrđeno je danas za portal Cilj.

To znači da je otvoren put za suđenje bivšem šefu krim policije, koji je bio treći dužnosnik u policijskom sustavu Primorsko-goranske županije. Za kaznena djela za koja se Kruneš tereti propisana je kazna od najmanje 10 do 40 godina zatvora, pa je moguće da će pripremno ročište biti zakazano i prije toga.

Teške optužbe

Optužnicom, koju je pulsko Županijsko državno odvjetništvo podignulo u rujnu 2021. godine, Željka Kruneša se osim za dva kaznena djela pokreće na teško ubojstvo tereta i za planiranje dokazivanja i oštećenje tuđe stvari.

Optužen je da je sredinom lipnja 2015. godine nagovarao jednog muškarca da automobilom pregazi unuke Slavice Šote, tada u dobi od 10 i 13 godina. Optužen je da je nesuđenom počinitelju rekao da on neće biti osuđen jer je bolestan. No dotični muškarac nije poduzeo nikakvu radnju.

Inače, Kruneš je optužen i da je u razdoblju od lipnja do studenog 2015. godine prijetio krunskoj svjedokinji, s kojom je nekad bio u ljubavnoj vezi, kako ga ne bi teretila u svom iskazu te kako bi demantirala navode iz kaznene prijave. Slavica Šote i njezine kćeri, koje su ga kazneno prijavile da je poticao na ubojstvo njihova unuka odnosno sinova.

Više puta je svjedokinji rekao da će, ako ostane bez posla u policiji, ubiti nju, njenog maloljetnog sina i sebe. Svjedokinja je zato, smatra optužbom, uz njegovu pomoć napisala podneske i dostavila ih MUP-u i riječkom Općinskom državnom odvjetništvu, u kojima je navela da joj Kruneš nikada nije pričao o planiranju ubojstava, da je netočno sve što Slavica Šota govori te da nikad nije čula da je Kruneš ikome prijetio.

Posljednja inkriminacija protiv bivšeg načelnika Sektora kriminalističke policije jest da je 15. travnja 2018. godine, oko 22 sata, na Mlaki službenim policijskim vozilom namjerno udario u automobil koji je koristila krunska svjedokinja.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, dogodilo se to nakon što je Kruneš s njom razgovarao oko prekida veze, ona je tražila da ju ostavi na miru, dok je on inzistirao da se nađu. Kruneša se tereti da je iz osvete službenim Fordom Focusom udario u njen parkirani Mercedes, pri čemu je na tom vozilu nastala šteta od oko 16 tisuća kuna, a na policijskom autu oko 27,5 tisuća kuna.

Za taj iznos oštećena je Policijska uprava primorsko-goranska. Kruneša se tereti da je “oštetio tuđu stvar iz niskih pobuda”.

Kategorički je odbacio optužbe.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr