Velike francuske banke suočavaju se s milijardu dolara visokim kaznama zbog pranja novca

Francuske banke, uključujući Societe Generale i BNP Paribas, suočavaju se s kolektivnim kaznama od više od milijardu eura u sklopu istrage porezne prijevare i pranja novca povezanog s isplatama dividendi.

HSBC Holdings, Natixis i BNP-ova jedinica Exane također su dio istrage, prema uredu tužitelja u Parizu, koji je rekao da kazne uključuju kazne i zatezne kamate. Preliminarne istrage u vezi s racijama otvorene su još u prosincu 2021., dodali su iz ureda tužitelja.

Istrage se odnose na strategiju arbitraže o dividendi poznatoj kao takav-kao. Naime, u takvim slučajevima dioničari prenose dionice na kratko razdoblje ulagačima u inozemstvo kako bi izbjegli porez na dividendu, prenosi Bloomberg.

Ulagači su držali dionice tijekom razdoblja kada su isplaćene dividende i stoga nisu bili oporezovani ili su im porezi jednostavno vraćeni. Nakon toga su vrijednosne papire prodali izvornom vlasniku, a ušteđeni iznosi podijelili su se između sebe.

Predstavnici BNP-a, HSBC-a i Natixisa nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar. Glasnogovornik SocGena potvrdio je da je banka dio istrage.

Upadi doprinose daljnjem negativnom raspoloženju u bankarskoj industriji u SAD-u i Europi jer su ulagači pogođeni hitnim spašavanjem Credit Suissea i propasti Banka Silicijske doline (SVB).

SocGen je pao čak 2,4 posto prije nego što je smanjio dobitak za jedan posto u 13:03 popodne u Parizu. BNP je bio 0,5 posto niži, a HSBC je pao oko 0,2 posto u Londonu, objavio je Bloomberg.

Slični problemi u Njemačkoj

Istraga u Francuskoj, za koju su iz tužiteljskog ureda rekli da je pripremaju mjesecima, uključuje 16 lokalnih sudaca, više od 150 istražitelja i šest tužitelja iz Kölne. Izbjegavanje plaćanja poreza na dividende u Njemačkoj je skandal koji traje u toj zemlji već nekoliko godina.

Slična ‘strategija’, poznata kao S-promogućila je kratki sellerima i stvarni vlasnici dionica pravo na poreznu olakšicu na isplaćenu dividendu samo jednom. Trgovac na njemačkom S-prsuđenju 2019. rekao je sudu da je S-prstrategija pet do šest puta profitabilnija od Kako kako. Međutim, takav-kao strategija je bila daleko proširena, posebno u međubankarskom trgovanju, jer se smatralo da su pravni rizici mnogo manji.

takav-kao se naširoko prakticirao jer se vjerovalo da ne pokreće nikakva pravna pitanja na isti način kao S-pr. Ta dugotrajna istraga počistila je tisuće potencijalnih osumnjičenika u cijelom financijskom sektoru i dovela do pretresa gotovo svake veće međunarodne banke u Njemačkoj. Pokrenute su tada i građanske i kaznene parnice u Njemačkoj, Ujedinj

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr