Europska komisija odobrila Googleu preuzimanje Photomatha

Nakon provedenog postupka, Europska komisija ovoga utorka donijela je odluku o vezanju za Googleovo preuzimanje Photomatha, jedne od najvećih vijesti za hrvatsku tehnološku scenu posljednjih godina. Njihova odluka je, kako je bilo očekivano, pozitivna i bez uvjeta – tako da Google može bez zabrinutosti za tržišno natjecanje postati vlasnikom Photomatha.

Nema prepreka za natjecanje

Komisija je provela istragu koja je pokazala kako ova akvizicija neće na značajan način smanjiti konkurentsku europsku tržišnu utakmicu u područjima u kojima posluju Google i Photomath, tj. u području alata za online edukaciju, pisanje matematičkih domaćih zadataka, kao ni u području pretraživanja Interneta. Preklapanje područja poslovanja dvije tvrtke utvrđeno je na području alata za pomoć pri podučavanju matematike, no nova tržišna koncentracija bit će ograničena, na tržištu na kojem postoji više alternativnih igrača.

Matematički upiti u Googleovu tražilicu čine manji dio upita, pa preuzimanjem Photomatha niti tu neće biti velikog utjecaja na njihovu sadašnju tržišnu poziciju. Ispitana je i integracija Photomatha s Google Play trgovinom, au tom je području utvrđeno da Photomath ne ovisi isključivo o Android trgovini i da korisnike privlači i drugim kanalima.

Na temelju svega ovoga, zaključeno je kako predložena transakcija ne bi izazvala zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom gospodarskom području, pa je odobrena bezuvjetno.

Više o temiIzvor:Bug.hr