Europske banke nisu transparentne u korištenju umjetne inteligencije

Trećina zapadnih banaka ne može se pohvaliti transparentnim praksama unatoč činjenici da već koriste umjetnu inteligenciju za mnoge kritične procese, od provjere autentičnosti klijenata za modeliranje rizika, pokazao je izvještaj dokazbritanskog startupa koji pomno proučava usvajanje umjetne inteligencije unutar pojedinih industrijskih sektora, .

Skrivena etička načela

Evidentno je analizirao milijun javno dostupnih podataka kako bi procijenio kako banke koriste UI i definiraju svoja etička načela. Njihovo istraživanje otkrilo je zabrinjavajući nedostatak transparentnosti oko toga kako se UI već koristi i kako bi se mogla koristiti u budućnosti.

Evidentno je analizirao milijun javno dostupnih podataka kako bi procijenio kako banke koriste korisničko sučelje i definiraju svoja etička načela
Evidentno je analizirao milijun javno dostupnih podataka kako bi procijenio kako banke koriste korisničko sučelje i definiraju svoja etička načela

Među ostalim, osam od 23 najveće banke u SAD-u, Kanadi i Europi trenutno ne otkriva javnosti etička načela kojima se vode pri implementaciji umjetne inteligencije u svoje poslovanje, navodi Evident.

Nema standarda

Problem je što ne postoji standard za odgovorno korištenje mnogih umjetničkih inteligencija, a banke skrivaju detalje o implementaciji AI-a, upozoravaju analitičari Evidenta koji smatraju da bi banke trebale početi javno izvještavati o svojim potezima. Njihov indeks pokazao je da su u odgovornom izvještavanju o korištenju umjetne inteligencije najtransparentnije kanadske banke, a najmanje europske.

Također je utvrđeno da su samo tri banke – JPMorgan Chase & Co, Royal Bank of Canada (RBC) i Toronto-Dominion Bank (TD Bank) – imale “strateški fokus” na transparentnost oko odgovorne umjetne inteligencije.

Pod utjecajem GDPR-a

Pristupi zapošljavanju talentiranih stručnjaka za umjetnu inteligenciju razlikuju se od regije do regije, primjećuju istraživači. Sjevernoameričke banke puno će prije angažirati specifične stručnjake, obično iz velikih tehnoloških tvrtki, dok će se europske banke više pouzdati u vlastite kadrove.

Osnivačice Evidenta Alexandra Mousavizadeh i Annabel Ayles 📷 Evident
Osnivačice Evidenta Alexandra Mousavizadeh i Annabel Ayles Evidentno

Pod utjecajem GDPR zakona, europske banke odgovornu umjetnu inteligenciju promatraju kroz prizmu podatkovne etike i ne razmišljaju o širim rizicima koje predstavlja umjetna inteligencija, upozoravaju analitičari Evidenta.

Više o temiIzvor:Bug.hr