AI utrka svugdje u svijetu, Hrvatska: Imamo vremena!

  • Nacionalni plan za razvoj umjetne inteligencije očekuje se tek 2024. godine
  • Taj dokument moramo donijeti jer su nam neki drugi to uvjetovali, pitanje je li ga sami i donosili, koliko nam je (ne)važan

Umjetna inteligencija (AI) odnosno umjetna inteligencija toliko brzo napreduje da sve ono što smo o njoj znali jučer, danas gotovo da ne vrijedi. Open AI, tvrtka koja stoji iza ChatGPT chatbota već je izašla s novom verzijom koja osim pismenih upita podržava i fotografije, Microsoft je tu tehnologiju već ugradio u svoju tražilicu Bing, Google ne želi biti gubitnik u toj priči i uskoro će u javnost pustiti svog Barda , tražilicu koja također radi na principu umjetne inteligencije.

AI tehnologije ne samo da ćaskaju s korisnicima, već brane optuženike na sudovima, stvaraju nove poslovne strategije, pišu konkretne poslovne planove, smišljanju marketinške strategije. Gotovo svijet strijepi što je sljedeće, koga će tehnologija koja počiva na umjetnoj inteligenciji zamijeniti cijeli, novinari, pravnici, dizajneri, a nisu imuni ni CEO-ovi.

Zbog svega toga menadžeri i poduzetnici moraju odmah i sad učiti osnove kako bi te tehnologije implementirali u svoje poslovanje prije drugih i kako bi opstali, države strahuju od AI kolonijalizma, ali i prodora AI u krive ruke u obrambenoj industriji, a naša država spava duboki zimski san.

Hrvatska će, ako je vjerodostojan odgovor koji je Lider dobio na svoj upit postavljen Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, svoju AI Strategiju dobiti tek 2024. godine! A to nije sve, cilj te strategije je pripremiti Hrvatsku za 2032. godinu kada tek stvarno moramo biti digitalizirani i konkurentni.

– Izrada Nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije je u tijeku, odnosno izrađen je nacrt Nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije te je potrebno pristupiti razradi konkretnih mjera – poručuju iz Ministarstva. Taj je nacrt izradila, kažu, radna skupina koja se sastojala od stručnjaka iz akademske zajednice, gospodarstvenika, civilnog društva i javnog sektora tako da su u sam proces izrade nacrta Plana bili uključeni svi relevantni dionici. Ajde barem nešto! Bilo bi doista van svake pameti da su u radnoj skupini samo birokrati.

Ali idemo dalje i citiramo odgovor: Kako bi se pristupilo finalizaciji Nacionalnog plana, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., predviđena je investicija C1.1.2. R3-I1 kojim se planira donošenje Nacionalnog plana razvoja umjetne inteligencije. Drugim riječima, taj dokument moramo donijeti jer su nas neki drugi uvjetovali, pitanje je da li bismo ga sami donijeli, koliko nam je (ne)važan.

– Ciljevi Nacionalnog plana su postaviti tehnološki razvoj u prvi plan i poticati prihvaćanje umjetne inteligencije u javnom i privatnom sektoru, pripremiti se za društveno-ekonomske promjene koje donose umjetnu inteligenciju, osigurati odgovarajući etički i pravni okvir za usvajanje umjetne inteligencije, predložiti mjere kojima će se usmjeriti istraživanje, potaknuti suradnju između privatnog i javnog sektora i povećati ulaganja u razvoj i primjenu umjetne inteligencije – kažu u resornom ministarstvu.

Smjernice za mjere

Nacionalni plan bi, dakle, trebao postaviti smjernice za kreiranje mjera, da ste dobro pročitali, smjernice za mjere, kojima će se poticati razvoj i primjena umjetne inteligencije u Republici Hrvatskoj. Ali ne u idućem razdoblju, jer radnoj skupini treba vremena.

– U izradi Nacionalnog plana, uzet će se u obzir smjernice ključnih strateških dokumenata na razini EU: Strategije za umjetnu inteligenciju, Koordiniranog plana za umjetnu inteligenciju i Bijele knjige o umjetnoj inteligenciji. Osim toga, Nacionalni plan bit će usklađen s Paketom za umjetnu inteligenciju koji je Europska komisija objavila u travnju 2021., a čiji je sastavni dio Uredba europskog parlamenta i vijeća o utvrđivanju usklađenih pravila o umjetnoj inteligenciji (Akt o umjetnoj inteligenciji), čiji je donošenje u tijeku.

Akt u umjetnoj inteligenciji regulirat će pravila za razvoj, stavljanje na tržište i stavljanje u uporabu sustava umjetne inteligencije na području EU-a, te regulirati odgovornost za štetu koju umjetna inteligencija može izazvati. Također, krajem 2021. godine usvojena je Strategija digitalne Hrvatske 2032. kojom se usmjerava razvoj društva, gospodarstva i javne uprave, a čiji je cilj da Hrvatska do 2032. postane zemlja digi

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr