Rast cijena u poljoprivredi EU-a popustio na kraju 2022., slično iu Hrvatskoj

Cijene u poljoprivredi EU posustale su na kraju 2022. godine, dosegnuvši vrhunac tijekom proljeća i ljeta, a slična kretanja bilježila je i Hrvatska, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Snažan rast cijena u poljoprivredi u EU zabilježen je u svim lanjskim tromjesečjima, a najsnažniji je bio u drugom i trećem, da bi u četvrtom blago usporio i kod Poljoprivredni proizvodi i kod ulazninavodi statistički ured EU.

U posljednjem tromjesečju 2022. košarica poljoprivrednih proizvoda iznosila je tako u prosjeku za 26 posto skuplja nego u istom razdoblju godine ranije. U trećem kvartalu stajala je 30. posto više nego u 2021., utvrdili su europski statističari.

Sve su zemlje EU-a u četvrtom kvartalu bilježile dvočlan rast cijena i poljoprivrednih proizvoda i dobara i usluga koje se koriste u poljoprivredi u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, uz izuzetak Slikanogdje je rast bio bliže sredini raspona jednodijelnih stopa.

Uzlet u Mađarskoj

Najveći rast prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2021. zabilježen je u Mađarskoj, od 53 posto. Slijede Poljska ja Njemačka gdje su porasle za 44 odnosno za 38 posto.

U Hrvatskoj su cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom kvartalu 2022. u prosjeku bile više za 21,7 posto u odnosu na prvi kvartal godine ranije, nakon 27,53 postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna, najsnažnijeg u prošloj godini.

U drugom kvartalu poljoprivredni proizvodi u Hrvatskoj bili su za 22,07 posto skuplji nego godinu dana ranije, au prvom za 11,42 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Najskromniji rast cijena poljoprivrednih proizvoda bilježila je u četvrtom kvartalu Malta, za svega četiri posto. Slijede Francuska, Cipar ja Italija gdje su porasle oko 15 posto.

Skok ulaznih troškova

Odrazio se skok cijena poljoprivrednih proizvoda u EU poskupljenje dobara i usluga koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, uz godišnju stopu rasta od 27 posto u posljednje tri mjeseca 2022.

Podatak pokazuje usporavanje rasta ulaznih troškova na kraju prošle godine, budući da su u trećem tromjesečju bili viši u prosjeku za 36 mjesto nego u istom razdoblju godine ranije.

Najviše su porasle prosječne cijene inputa u poljoprivredi Litviza 51 posto u odnosu na četvrti kvartal 2021. Blizu su i Mađarska ja Slovačkagdje su porasli za 47 odnosno 39 posto.

U Hrvatskoj Cijene poljoprivrednih inputa u četvrtom tromjesečju 2022. bile su 29 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije, nakon što su u trećem tromjesečju skočile za 44,84 posto.

Najsnažnije su porasle u drugom kvartalu, za 50,05 posto, nakon 40,18 postotnog povećanja u prva tri prošla mjeseca, pokazuju tablice Eurostata.

Najviše su porasle cijene inputa u poljoprivredi malteški, za svega sedam posto u odnosu na četvrti kvartal preklani. Slijedi Portugalsa 17 posto većim ulaznim troškovima, te Luksemburggdje su bili veći za petinu nego godinu dana ranije.

Skupa jaja

Promatrano po kategorijama proizvoda, daleko su najviše poskupjeli u zadnjem kvartalu prošle godine jajaza čak 64 posto u odnosu na četvrti kvartal 2021.

Slijede svinje ja MASLINAčija je cijena u odnosu na kraj 2021. bila veća nešto više od 50 posto.

Među robama i uslugama koje koriste poljoprivredni proizvođači najviše su porasle cijene gnojivo ja poboljšivači tla, za 55 posto. Slijede izvori energije ja mazivačija je cijena porasla za 41 posto.

Znatnije je po

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr