Čak 28 gradova sudjelovat će u ovogodišnjem izdanju projekta Od izvora do mora

U ovogodišnjem izdanju ekološkog projekta Coca-Cole, Konzuma i Udruge gradova Od izvora do mora sudjelovat će čak 28 gradova. Naime, toliko ih se u mjesec dana (od 15. veljače do 15. ožujka) prijavilo za sudjelovanje u ovome projektu. Uz promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, velika je novost ovogodišnjeg izdanja sadnja drveća u urbanim sredinama, koja će biti financirana iz nagradnoga fonda ovoga natječajakao s ciljem jačanja apsorpcije ugljikova dioksida te snižavanja temperature zraka.

Pravo sudjelovanja na natječaju ostvarili su svi gradovi koji su iskazali želju da pošume neko svoje područje, a poslali su pravovaljane prijave.

Tako će u kategoriji malih gradova (do 15 tisuća stanovnika) sudjelovati: Crikvenica, Ilok, Korčula, Lipik, Ludbreg, Mali Lošinj, Otočac, Ploče, Vodnjan – Dignano, Zabok i Zlatar.

U kategoriji srednjih gradova (od 15 do 35 tisuća stanovnika) sudjelovat će: Čakovec, Daruvar, Duga Resa, Ivanec, Koprivnica, Makarska, Sveta Nedelja, Vinkovci, Virovitica i Zaprešić.

U kategoriji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika) ove će godine sudjelovati: Bjelovar, Rijeka, Osijek, Split, Varaždin, Velika Gorica i Zadar.

Obveza tih gradova bit će da će u razdoblju od 15. travnja do 31. svibnja organizirati jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima, a tri najuspješnija grada, po jedan iz svake kategorije, podijelit će. nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. Bodovat će se broj okupljenih volontera te će se količina prikupljenoga otpada, po dogovoru s pobjednicima tijekom jesenskih mjeseci održati i akcije sadnje, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godinu u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnog društva. Prije dvije godine kao partner pridružio se i Jutarnji list, a od 2022. godine i Konzum. Partner je ovogodišnjeg izdanja projekta i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, a podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada,kojom se tvrtka Coca-Cola, između ostalih, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenke koja odgovara onoj koju stavlja na tržište i da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih deset godina samo upotrebom lakših boca Coca-Cola je s

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr