Generativni AI alati mogli bi automatizirati četvrtinu radnih zadataka

Čak četvrtina radnih mjesta na području Europske unije i SAD-a mogla bi biti potpuno automatizirana zahvaljujući napretku alata iz domene generativne umjetne inteligencije. Zaključak je ovo istraživanje koje su otkrio od investicijske banke Goldman Sachs. ChatGPT, DALL-E i slični alati, čije se uratke često ne mogu razlikovati od ljudskih, donijet će značajne poremećaje na tržištu rada, pri čemu bi čak 300 milijuna radnih mjesta na promatranim tržištima moglo biti izloženo značajnim promjenama. Među njima najveći je broj radnih mjesta među odvjetnicima i administrativnim radnicima, kažu iz Goldman Sachsa.

Velike promjene, pozitivne i negativne

Dvije trećine svih poslova u EU i SAD-u donekle će moći iskoristiti prednosti generativne umjetne inteligencije za automatizaciju zadataka, a spomenuta četvrtina u opasnosti je od potpune automatizacije. Ne, neće se promjene, uslijed velikog širenja mogućnosti umjetne inteligencije, biti nužno negativne. Isto istraživanje, naime, predviđa da bi generativni AI alati mogli potaknuti nove ideje i kreativnost kod ljudi. Zahvaljujući tome, tijekom narednog desetogodišnjeg razdoblja AI će imati pozitivan utjecaj na bruto domaći proizvod od oko 7%, predviđaju analitičari.

Sustavi umjetne inteligencije poput ChatGPT-a mogli bi utjecati na 300 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom diljem svijeta, pri čemu su administrativne i pravne uloge neke od najugroženijih, navodi se u izvješću Goldman Sachsa https://t.co/gq0inFZQDd

— Insider Business (@BusinessInsider) 28. ožujka 2023

Većina zaposlenika moći će automatizirati manji dio svojih radnih zadataka i moći će zadržati svoja radna mjesta, a pritom će imati nešto više vremena za posvetiti se kreativnijim i produktivnijim zadacima. Oko 30% radnika, primarno onih koji rade na terenu ili obavljaju poslove fizičke naravi, neće biti dotaknuto “AI revolucijom”. U konačnici, predviđa se da će oko 7% radnih mjesta biti u najvećoj izravnoj opasnosti od toga da su ljudi na njima potpuno zamijenjeni AI sustavi.

OpenAI ima svoje procjene

Prema organizaciji OpenAI, zaslužnoj za trenutno najpoznatije AI sustave, na tržištu rada u SAD-u oko 80% radnika moći će automatizirati barem 10% svojih zadataka. Ovo istraživanje izradili su njihovi stručnjaci, korištenjem vlastitih alata, ali i svog velikog jezičnog modela, koji im je pomogao u analizi.

Više o temiIzvor:Bug.hr