Mladi i talentirani chef Roko Nikolić pripremio je večeru za pamćenje u restoranu Mare u Trogiru

Mladi i talentirani chef Roko Nikolić pripremio je večeru za pamćenje u restoranu Mare u Trogiru

Mladi i talentirani chef Roko Nikolić pripremio je večeru za pamćenje u restoranu Mare u Trogiru

Trogir posljednjih godina bilježi rekordnu posjećenost turista i profilira se kao destinacija koja se ne preskače pri posjeti Hrvatskoj. Oduševljava turiste kulturno-povijesnim spomenicima, malim šarmantnim ulicama u kojima ćete pronaći umjetničke zbirke, ali i bogatom gastro ponudom u kojoj ćete uživati ​​svim osjetilima.

Jedna od gastro adresa koju nikako ne biste smjeli zaboraviti pri idućem posjetu Trogiru je restoran Mare. Ova mediteranska priča s modernim twistom već neko vrijeme obogaćuje trogirsku gastro scenu, a vodi je chef Robert Predrag Na škiljima i njegova desna ruka, sous chef Toni Ukić. U ugodnom i lijepom abijentu ovdje možete uživati ​​u vrhunskim dalmatinskim specijalitetima i bogatoj ponudi hrvatskih vina.

Robert Predrag Žmire, Roko Nikolić i Toni Ukić

Talent’s Night u trogirskom restoranu Mare

Osim toga, restoran Mare već neko vrijeme ima program Noć talenata u kojem ugošćuju mlade i talentirane kuhare. Talent’s Night nastao je jedne večeri kroz razgovor s mojim mladim vrsnim sous chefom Tonijem Ukićem kada sam shvatio da za mlade ljude poput njega ne zna širiti javnost. Ja kao stariji kuhar iznimno podržavam mlade kuhare, a pogotovo vrsne talente kojima treba dati i veći prostor da dođu do izražaja. Možemo biti ponosni na te mlade i revne ljude koji neumorno ‘tuku’ sate u kuhinji, kreiraju jela s kojima uz bok mogu stati, ne samo nama starijima, već i svjetskim liderima gastronomije! Jedno je vodilo drugom i od tada nekoliko puta godišnje u restoranu Mare ugostimo mladog talentiranog kuhara koji prezentira jela s njegovim potpisom i na taj način dopre i do naše publikepojasnio nam je Robert Predrag Na škiljima.

Večera u pet slijedova chefa Roka Nikolića

Ovogodišnju sezonu prije desetak dana otvorili su mladi i talentirani kuhar Ruka Nikolić. Večera u pet slijedova oduševila je goste koji su uživali u njegovim kreacijama na tanjuru. Na izborniku su se našla razna zanimljiva jela, a Roko nam je pojasnio što mu je bila inspiracija pri kreiranju istog.

Kod svakog menija kojeg kreiram najbitnije mi je da radim sa sezonskim i lokalnim namirnicama. Misao mi je to vodilja i smatram da je vrlo važno da svaki gost kroz jelo može saznati nešto o kraju u kojem se nalazi iu koje doba godine. Dalmacija je tu vrlo šarolika tako da su mogućnosti beskrajne. Volim koristiti namirnice koje ljudi možda i nemaju priliku jesti svaki dan i koje su potcijenjene i koje se smatraju praktičnim ‘otpatcima’. Možda će vam to na prvu čudno zvučati, ali bitno je razmišljati o održivoj hrani ili tome da se od nekih vrlo jeftinih namirnica može napraviti ukusna i kompleksna jelarekao je.

Goste je prvo dočekao tartar od mola s citrusima i segmentima celera i jabuke. Nakon toga na stol su stigle tripice od grdobine s dagnjama i morskom salatom – jelo koje je bez pretjerivanja oduševilo prisutne.

Uslijedio je rižot s dimljenim vongolamaperšinom i kefirom, zatim file skuše s kremom od korabe i kruškeukiseljene kapulice i beurre blanc s komoračem te desert na kraju – bajami u cukru, crumble od bajama, čips od mlijeka i sorbet od jabuke. Posjetitelji su uz svaki sljedeći mogli kušati drugo Barun vino i pjenušce vinarije Barundić.

Kulinarski put Roka Nikolića

Roko Nikolić je u svojoj karijeri prošao razne faze i dijelove ugostiteljstva te je na kraju odabrao kuhinju. Završio je nekoliko renomiranih škola u Hrvatskoj i inozemstvu, točnije u Italiji pa nas je zanimalo koliko se školovanje tamo razlikuje od školovanja kod nas.

Smatram da moje školovanje u Hrvatskoj nije mnogo zaostajalo što se tiče tehničkih primjenjivih znanja koja sam prolazio u samoj školi. Međutim, provesti vrijeme u zemlji kao što je Italija za mene bila kulturološki transformativna. Njihova gastronomija i pristup isti su na stvarno zavidnoj razini. Imamo i mi puno potencijala, ali tek ga počinjemo koristiti na pravi načinkaže Ruka koji je nedavno otišao iz imotskog restorana Tri sunca u koji je došao iz rovinjskog restorana Blu.

Na pitanje gdje nastaviti planirati karijeruodgovara: Namjeravam svakako ostati u Hrvatskoj. Moja želja i cilj su nastaviti razvijati našu lokalnu gastronomiju. Afirmacija naših tradicionalnih recepata i njihovo privođenje današnjim standardima moderne gastronomije nešto je što smatramo izrazito važnim. Što se tiče poslovne ponude, njih ne fali, ali želim prvenstveno pronaći mjesto u kojem ću moći razviti svoj puni potencijal i njegovati želje koje sam vam spomenuo.

Roka ćemo u travnju moći vidjeti na Weekend Food Festivalu u sklopu kojeg će se pojaviti kao gost na kućici Babarol festival ulične hrane.

Planiram servirati verziju tzv. ‘šalamaštranog’ telećeg jezika odležanog u pčelinjem vosku, naravno prilagođenom street food formatu. Ovo je jedno tradicionalno imotsko jelo koje stvarno reprezentira gastronomske vrijednosti u koje vjerujem i kako potječe iz mog kraja logično je da se predstavim nečim takvim. Nisam do sada razmišljao o street foodu kao mom žanru restauracije, ali zašto ne – čak bi mi to bilo zanimljivo. Za početak, vidimo se u Babarol street food kućici na Weekend Food Festivalu u Rovinju, a kasnije tko znakaže Roko.

Novosti iz ‘kuhinje’ chefa Roberta Predraga Žmire

A i domaćin ove sjajne večeri, Robert Predrag Na škiljima, priprema nešto novo za područje Trogira i okolice. Naime, uskroro otvara hrana bara nama je otkrio neke detalje.

Ideja je imati mjesto gdje će se moći nešto u malim zalogajima pojesti, što slano, što slatko – naravno, uz dobar izbor pića i zanimljivu vinsku listu. Ime vam neću još otkriti, ali čitava filozofija ovog mjesta bila je da se uz dobru hranu i piće te povremeno i glazbena gostovanja stvori topla domaća atmosfera odmah tu pred vama. Ideja je krenula nakon Babarol street food festivala kad sam vidio ljude koje ne viđam često, a živimo u istom gradu, generacijski smo vezani i zaključio sam da su nestala mjesta na kojima smo se prije viđali. To je to što želimo! Okupiti urbane zrele ljude i ponuditi im zabavu koju žele i da je sve skupa prihvatljivo. Na kraju krajeva, i sebe vidim kao dio te priče i također i meni pali mjesto na kojem se mogu zaista dobro i opušteno osjećati. Svakako ste pozvani na skoro otvorenje – garantiram feel good iskustvo!

Mi ćemo samo dodati da jedva čekamo vidjeti što je to Žmire ‘skuhao’!

Foto: Franko Dark

Najčitanije

Učitati još

Više o temiIzvor: Journal.hr