Salar de Uyuni: Najveća slana pustinja na kojoj možete vidjeti nebeske prizore

by | ožu 30, 2023 | Lifestyle | 0 comments

Salar de Uyuni najveća je slana ‘pustinja’ na svijetu, smještena u jugozapadnoj Boliviji, u blizini vrha Anda. Veličine je oko 10.582 četvorna kilometra, a površina joj prekriva nekoliko metara debeo sloj soli. Ovo područje nekada je bilo dio velikog jezera, koje je s vremenom presušilo, ostavljajući iza sebe slanost.

Salar de Uyuni ima debljinu slane kore od oko 10 metara. Iako izgleda krhko, može izdržati veliki pritisak, uključujući i vozila koja se po njemu kreću.

Razlozi zašto posjetiti Boliviju

Naime, Salar de Uyuni zbilja je čudo prirode koje mijenja svoj izgled ovisno o godišnjem dobu. U suhom periodu, od svibnja do studenog, kada je hladnije tlo postaje tvrđe. Stoga posjetitelji mogu doći na područje nedostupno za vrijeme kišnog razdoblja. Tada ovaj nevjerojatan krajolik poprima čarobnu, pomalo ‘zimsku’ atmosferu zbog bijele soli.

Tijekom kišne sezone, kada se slana kora prekrije vodom, slana ravnica Uyuni postaje najveće ogledalo na svijetu, stvarajući nevjerojatne vizualne efekte. Od prosinca do travnja je onaj turistima primamljiviji dio jer tada možete živjeti svu beskonačnost i prostranost prizora koji ostavlja bez daha. Zahvaljujući vodi koja se kupuje na tlu, imate osjećaj kao da hodate po ogledalu zbog kojeg imate osjećaj kao da hodate po oblacima. Zahvaljujući refleksiji neba u vodi imate osjećaj kao da se upravo ovdje spajaju nebo i zemlja. Ovaj čarobni trenutak svakako želite uhvatiti i objektivom jer se ne viđa često.

Više o temiIzvor: Journal.hr