Obustavljaju naplatu PDV-a na 44 namirnice

Obustava naplate sastavni je dio sporazuma koji je Vlada potpisala s proizvođačima i trgovcima, a cilj joj je stabilizacija cijena.

Portugalska vlada planira u šest mjeseci obustaviti naplatu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na kupnju 44 osnovne namirnice kako bi obuzdala visoku inflaciju, objavio je premijer Antonio Costa. Obustava naplate sastavni je dio sporazuma koji je vlada potpisala s proizvođačima i trgovcima, a cilj mu je stabilizacija cijena, rekao je Costa početkom tjedna.

Sporazum uključuje i financijsku potporu poljoprivrednicima i stočarima u visini 600 milijuna eura. Vlada će na šest mjeseci obustaviti naplatu PDV-a na kruh, tjesteninu, rižu, mlijeko, jaja, jogurt, sir, biljno ulje, maslac, meso i ribu, uz mogućnost proizvodnje, rekao je portugalski premijer. Stopa PDV-a za osnovne namirnice iznosi šest posto. Prijedloge mora usvojiti parlament u kojem Costina vlada ima većinu.

Inflacija u Portugalu dosegnula je u veljači 8,2 posto i niža je za 0,3 postotnog boda nego u eurozoni. Ne, cijene hrane porasle su nedavno više od 20 posto. Brojni građani teško spajaju kraj s krajem zbog znatno nižih plaća nego u drugim zemljama zapadne Europe. Costa visoku inflaciju

Više o temiIzvor:Poslovni.hr