Raste bijes zbog smrtonosnog požara u migrantskom centru u Juarezu

VELIKA TUGA

Fotografija: JOSE LUIS GONZALEZ

Vlasti vjeruju da su požar kasno u ponedjeljak izazvali migrante paljenjem madraca u znak prosvjeda, nakon što su otkrili da će biti deportirani

U Meksiku raste ogorčenje nakon objave na društvenim mrežama snimaka požara u migrantskom centru u Juarezu koji je odnio živote 39 migranata, piše BBC, a meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador obećao je u srijedu da će odgovorna privijestiti pravednost.

Ispred bolnice u Juarezu koja je smještena uz granicu sa SAD-om, dok je preko puta granice teksaškog El pasa, članovi obitelji zabrinuto su čekali vijesti o svojim voljenima ozlijeđenima u požaru.

Službenici za migracije objavili su u srijedu da je dosad život izgubio 39 ljudi, prenosi Reuters.

Vjeruje se da je dvadeset Gvatemalaca poginulo u požaru koji je kasno u ponedjeljak izbio u centar za prihvat migranata u Juarezu na sjevernoj granici s Meksikom, priopćilo je u srijedu gvatemalsko ministarstvo vanjskih poslova.

Prethodno je objavljeno da je u požaru poginulo 28 državljana Gvatemale.

Vlasti vjeruju da su požar kasno u ponedjeljak izazvali migrante paljenjem madraca u znak prosvjeda, nakon što su otkrili da će biti deportirani.

Fotografija: RAQUEL CUNHA

U tijeku je istraga kako bi se utvrdilo što se dogodilo u centru.

Lopez Obrador rekao je da su u centru radili zaposlenici državnog Nacionalnog instituta za migracije (INM), ali i zaposlenici privatne tvrtke.

“Neće biti pokušaja skrivanja činjenica, nikakvog pokušaja pokrivanja bilo koga”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u Ciudad de Mexicu.

Sve žrtve su bile muškarci, a meksička vlada je pod pritiskom otkrila zašto su umrli, nakon što su dužnosnici rekli da su žene iz centra uspješno evakuirane, prenosi Reuters.

Ogorčenje raste u Meksiku

Društvenim mrežama kruži snimka na kojoj se vidi kako muškarci neuspješno pokušavaju otvoriti zabravljena vrata dok se soba puni dimom.

BBC je tu snimku verificirao i razgovarao s Alejandrom Coronom, koordinatoricom Isusovačke službe za izbjeglice u Juarezu.

“Vrata su uvijek bila zaključana kada smo posjećivali (centar). Čak i kada smo došli razgovarati s migrantima, oni nisu mogli izaći. Morali smo ostati vani”, kazala je.

“Ne znam za izlaz u nuždi, koliko ja znam vrata koja vidite na videu su jedini izlaz”, dodala je.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr