SEEPEX pokreće unutardnevno tržište električne energije u Srbiji

“Neizvjesnost energije svojom cijenom i dostupnošću uvelike je utjecala na cijene električne energije, koja je postala burzovna roba, što sa sobom nosi dozu neizvjesnosti i moguće turbulencije”, rekao je Lutovac.

Tvrtka SEEPEX, članica ADEX grupe i Operator organiziranog tržišta električne energije u Srbiji, najavila je pokretanje organiziranog kontinuiranog unutardnevnog tržišta električne energije u Srbiji u lipnju ove godine.

Kontinuirano unutardnevno tržište predstavljat će novi proizvod SEEPEX-a, srpske burze električne energije i dodatak već postojećem “dan unaprijed” tržištu, rečeno je na stručnom skupu “Unutardnevno tržište električne energije u Srbiji” u Privrednoj komori Srbije. Miroslav Lutovac, savjetnik predsjednika Poljske gospodarske komore, istaknuo je kako je ovo važan korak za otvaranje tržišta električne energije i nastavak usklađivanja domaćih i EU standarda u tom sektoru. „Energija je uvelike postala ozbiljan parametar u ocjeni poslovnih aktivnosti. “Neizvjesnost energije svojom cijenom i dostupnošću uvelike je utjecala na cijene električne energije, koja je postala burzovna roba, što sa sobom nosi dozu neizvjesnosti i moguće turbulencije”, rekao je Lutovac. Plan je da se domaće unutardnevno tržište električne energije, kako je najavljeno na skupu u PKS-u, pridruži jedinstvenom europskom prekograničnom unutardnevnom tržištu električne energije.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr