Raiffeisen Bank International se zbog pritiska “koncentrirala” na odlazak iz Rusije

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) se zbog snažnog pritiska “koncentrirala” na opcije za prodaju ili izdvajanje svog ruskog poslovanja, rekao je izvršni direktor, dodajući međutim da se ne planiraju potpuno povući jer žele zadržati svoju licencu.

Europska središnja banka (ECB) traži od austrijske Raiffeisen Bank Internationale (RBI) da postupno ugasi profitabilno poslovanje u Rusiji, reklo je Reutersu prošli tjedan nekoliko upućenih izvora.

“Tražili smo od banaka da nastave pratiti poslovanje u Rusiji i, u idealnom slučaju, da ga smanjuju i minimiziraju”, rekao je glasnogovornik ECB-a, dodavši da to isto traže od svih institucija od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Brojne banke povukle su se iz Rusije, što je RBI-u osigurao poziciju najvažnijeg zapadnog zajmodavca, s oko četvrtine svog udjela u doznakama u eurima. Talijanski UniCredit također nastavlja s radom u Rusiji.

Na današnjoj skupštini dioničara izvršni direktor IRB-a Johann Strobl rekao je da se banka koncentrira na transakcije koje vode izlasku iz Rusije. Konkretno, riječ je o prodaji ili odvajanju ruskog poslovanja, dodao je Strobl.

IRB je do sada naglašavao da su u Rusiji moguće sve opcije, čime se stvarao dojam da se želi nekako premostiti razdoblje do završetka rata i ukidanja sankcija, tumači agencija APA.

Izdvajanje bi trajalo najmanje nekoliko mjeseci, a prodaja bi mogla ići i brže ako se pronađe kupac, objasnio je Strobl, dodavši da bi IRB u oba slučaja trebao ishoditi niz dozvola.

Paralelno s tim, IRB će smanjiti poslovanje, ali ga neće potpuno ugasiti kako bi zadržao licencu, dodao je. Viši direktor Raiffeisena rekao je Reutersu da banka pregovara s dva potencijalna kupca, uključujući jedan iz Rusije.

Predsjednik nadzornog odbora IRB-ja Erwin Hameseder optužio je pak kritičare bančinog poslovanja u Rusiji da “moraliziraju u crno-bijelim kategorijama”, dodavši da većina zapadnih tvrtki nije napustila Rusiju, unatoč njezinoj invaziji na Ukrajinu i rat koji je nazvao neopravdanim.

“To su činjenice”, zaključio je Hamesder. Također je istaknuto da američki zajmodavci, uključujući Bank of America, još uvijek djeluju u Rusiji.

I austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg izjavio je nedavno da je nerazumno izdvojiti baš RBI budući da u Rusiji još posluju i brojne druge zapadne tvrtke.

U siječnju je Ured za kontrolu inozemne imovine (OFAC) Ministarstva financija SAD-a zatražio od IRB-a informacije o poslovanju u Rusiji.

Ured je banke rekao da informacije dostave do veljače, izjavio je neminovani izvor, dodavši da su Raiffeisenovi odvjetnici ishodili produljenje roka, obećavši odgovore u tri ‘rate’, početkom travnja, u svibnju i lipnju.

Dvije osobe s izravnim znanjem rekle su Reutersu da je zahtjev za informacijama upućen zbog mogućeg kršenja zapadnih sankcija. Iz Raiffeisena su re

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr