Tehnika za poboljšanje produktivnosti 'scary hour' postala je viralna na TikTokuu

TikTok metoda jamči uspješno prevladavanje odugovlačenja ako najteže zadatke obavite – prvi

Pisci na raspolaganju moraju imati abnormalnu količinu vremena, jer je 90 posto od toga – prokrastinacija. Tim je riječima scenaristkinja i autorica nagrađivanje serije Fleabag, Phoebe Waller-Bridge opisala izazov koji nije jedinstven samo piscima. Zapravo, formulu za uspješno savladavanje prokrastinacije i poboljšanje produktivnosti sigurno je (makar jednom) tražio svatko tko je ikad morao obaviti i jedan zadatak.

Ne, dobre vijesti stižu s TikToka gdje je savjet američke copywriterice, Laur Wheeler, postao viralan. Doduše, Wheeler nije izmislila toplu vodu, ali je dala novo ime i globalnu vidljivost metode koja je ranije bila poznata kao ‘power hour’ ili ‘eat the frog’. Njezina, kako ju je nazvala, ‘scary hour’ ili ‘strašni sat’ metoda jamči cjelodnevnu učinkovitost ako najteže zadatke obavite – prve.

U videu koji je premašio milijun pregleda, Wheeler korisnici tumače da svakog jutra navije alarm na jedan sat i uhvati se u koštac s najtežim zadatkom tog dana, odnosno zadatkom koji izaziva najveću anksioznost.

Hakiranje mozga

Kako prenosi magazin Fortune, često se odgađa upravo zbog stresa i anksioznosti koje izazivaju određene obaveze i zadaci, a prema istraživanjima 20 posto odraslih su kronični prokrastinatori, odnosno odgađaju se i/ili ne uspijevaju uloviti u koštac s kućnim obavezama, poslom, vezama i sl. .

Prokrastinaciji pogoduje i to što mozak radi tako da radi ‘bira’ zadatke koji su ugodniji, daju osjećaj zadovoljstva, instantno nagrađuju finom dozom dopamina, dok one koji izazivaju negativne emocije izbjegavaju u širokom luku.

Tehnike poput ‘scary hour’ ili Pomodoro (rad u intervalima po 25 minuta, a potom pauza od pet) mogu ‘hakirati’ mozak, pomoći da se zadrži fokus i energija. Drugim riječima, najbolji način da se minimizira stres jest da se ulovi u koštac, fokusirati na zadatak koji ga izaziva. Logično, zar ne?

Fortune nastavlja da ‘scary hour’ nužno ne mora biti prvi radni sat u danu nego može biti i vrijeme kad se inače osjećate najproduktivniji

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr