HUB: Korisnici kredita u francima obeštećeni su u cijelosti

Hrvatska udruga banaka (HUB) priopćila je u subotu kako je u Hrvatskoj, temeljem zahtjeva samih potrošača, u skladu sa zakonom, provedena konverzija kojom su bivši korisnici CHF kredita u potpunosti obeštećeni, reagirajući na prosvjed udruge Franak.

“Zakon, donesen 2015., bio je rezultat državne intervencije u CHF materiji, pri čemu je imao retroaktivni učinak kojim su korisnici kredita u švicarskim francima stavljeni na poziciju kao da su od datuma preuzimanja CHF kredita uzeli kredit vezan uz EUR”, priopćio je HUB .

Banke su bile dužne prihvatiti zahtjev potrošača za konverziju te slijediti postupak konverzije koji im je detaljno propisao zakon.

“Time je zakonodavac, na račun banaka, potpuno izjednačio položaj bivših korisnika CHF kredita s korisnicima EUR kredita. Banke su snosile sav trošak konverzije u ukupnom iznosu od oko milijardu eura”, tvrdi SREDIŠTE.

Udruga banaka napominje kako pojedini potrošači temelje svoje zahtjeve za dodatnim isplatama na razlici koja se temelji na obračunskoj usporedbi s nepostojećim kreditom u kunama fiksne kamate stope od oko 4,2 posto.

Općepoznato je da u vrijeme kada su banke u ponudi imale CHF kredite u ponudi u Hrvatskoj nije postojao kreditni proizvod u kunama s fiksnom kamatnom stopom od 4,2 posto. U ponudi je eventualno bio kunski kredit s promjenjivom kamatnom stopom u iznosu nešto višem od 10 posto, podsjeća HUB.

Ovakve tvrde pojedine potrošače, dodaju iz Udruge banaka, ne samo da nisu utemeljene na zakonu, nego nisu ni u skladu s ekonomskim pravilima.

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr