Quercus

Oduvijek je Novska poznat kao grad koji okružuje šumu bogatu hrastom i jasenom, pa se stanovništvo odavna bavi poslovima vezanim uz šumarstvo. I danas je drvna industrija najvažnija gospodarska grana u tom najzapadnijem slavonskom gradu, u čijoj okolici djeluje nekoliko pilana. Jedna od njih, simbolično nazvana po latinskom nazivu za hrast – Quercususpješno posluje više od 30 godina i danas je jedan od najvećih proizvođača proizvoda od drvenog jasena u Europi.

Svoje drvene proizvode od hrasta i jasena – letvice, elemente, rustikalne parkete, sječke, stolove, RUF brikete, ogrjev i piljenu građu izvozi na tržišta diljem Europe i šire, a raspolaže velikim kapacitetima sušenja u 12 sušara.

Tvrtka svoje početke vuče još od 1989. godine kada je Ante Mijić, osnivač Quercusa, otvorio dodatnu djelatnost uz stalan posao koji je tada imao. Kao i većina tamošnjih stanovnika, i Mijić je nakon posla odlazio raditi u šumu, no on se jako dobro razumio u kvalitetu drveta i način obrade, po čemu je postao poznat.

Zajedno sa suprugom vodio je poslovanje tih prvih godina, a 1992. godine registrirao je obrt za proizvodnju piljene građe i trgovinu na veliko građevinskom materijalu i piljenoj građi. Vlastitu pilanu u selu Bročice pokraj Novske, koja i danas na istom mjestu mami poglede iz automobila s gradske obilaznice na putu prema graničnom prijelazu Jasenovac, današnja tvrtka Ante Mijić – Quercus otvorena je 1998. godine. Do tada se prorez trupaca radio na drugim pilanama u okolici grada.

Od početka zajedno

Od tada do danas modernizacija i razvoj tvrtke te širenje proizvodnog asortimana doveli su njihovu kvalitetu do svjetske prepoznatljivosti, nijedna stvar nije ostala ista. Naime, tijekom svih ovih godina tvrtka je u rukama obitelji. Trenutačno devet članova uže obitelji radi u tvrtki i to već u trećoj generaciji. Kako objašnjava Ella JagodinHR menadžerica u Quercusu i jedna od najmlađih članica obitelji, prijenos posla s prve na drugu, a potom druga treća generacija obitelji nije nimalo težak.

– Naši su roditelji od početka radili zajedno s djecom i on je uvijek imao razumijevanja za mlađe generacije i bio je svjestan svih benefita koje mladi donose u tvrtku. Do 2008. godine tvrtka je imala 100 posto u vlasništvu Ante Mijića, kada se odlučila za mirovinu, vlasništvo se podijelilo na njegove kćeri, današnje direktorice. Anita Cink ja Andrej Crnojević, svakoj 30 posto, au njegovom je vlasništvu i dalje 40 posto tvrtke. Prijenos posla s drugom trećom generacijom još uvijek se odvija i druga generacija radi u poduzećima, ali svi se dobro slažemo, uvažavamo mišljenja starijih, kao i starijih mlađih, tako da sada dobro funkcionira – opisuje Jagodin radnu atmosferu na pilani, na kojoj je ukupno zaposleno 110 radnika, s planom daljnjeg zapošljavanja.

Uz Jagodin su i njezini bratići Marko i Antonio CrnojevićMarko u funkciji voditelja proizvodnje te Antonio kao menadžer za prodaju i nabavu.

– S druge strane, moj brat Tomislav još je uvijek na fakultetu i radi povremeno još nije dobio službenu funkciju u tvrtkama. Naši očevi uključeni su u nabavu, proizvodnju i prodaju te, kako to inače biva u obiteljskim tvrtkama – svi rade sve! – u šali dodaje Jagodin.

Planova ne nedostaje

Na svjetskom tržištu poznati su i po proizvodnji lamela od hrasta i jasena, au regiji je Quercus prepoznat kao najveći pogon za proizvodnju drvne sječke. Kako objašnjava Antonio Crnojevićmenadžer za prodaju i nabavu u Quercusu, najčešći kupci njihovih proizvoda su velike tvrtke koje proizvode podove i namještaj, a većinom dolaze iz europskih zemalja poput Nizozemske, Italije, Švedske, Finske, Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Austrije, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

– Ukupni prihodi u 2022. godini bili su oko 50 milijuna kuna. Najviše prihoda dolazi nam od finalnih proizvoda poput lamela i seljačkog poda. Devedeset pet posto naših proizvoda ide na strana tržišta, najviše u Italiju, Švedsku, Nizozemsku, Njemačku, Austriju, ali naši su proizvodi vrlo cijenjeni iu Kini te Egiptu – naglašava Crnojević te dodaje da poslovnih planova i ideja u njihovoj obitelji nikada ne nedostaje.

A koji su projekti i planovi na kojima trenutno rade i kako to trenutno utječu na njihovo poslovanje

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr