INSTA(NT) TRAVEL: Nezaboravno putovanje u Ohrid

Ohridsko jezero – Balkanski Jeruzalem

Jezero Ohrid poznato je po svojoj izuzetnoj ljepoti, kristalno čistoj vodi i raznovrsnoj flori i fauni, a zbog svojih prirodnih karakteristika i kulturnog značaja, od 2019. godine nalazi se na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Usto, Ohridsko jezero ima veliki značaj za turizam u Sjevernoj Makedoniji, a popularno je mjesto za kupanje, ribolov i razne vodene aktivnosti.

Ohridsko jezero poznato je po svojoj ljepoti i bogatom kulturno-povijesnom naslijeđu. No svakako nemojte propustiti istražiti crkve i manastire po kojima je Ohrid i dobio naziv ‘Balkanski Jeruzalem’.

Ohrid

Stari Grad Ohrid nalazi se u jugozapadnoj Sjevernoj Makedoniji, na obali Ohridskog jezera. Poznat je po dobro očuvanoj arhitekturi, s uskim kamenim ulicama, starim crkvama i tradicionalnim makedonskim kućama. U gradu se nalaze brojne crkve, samostani i utvrde, a neke od najvažnijih su Crkva sv. Sofije, Crkva sv. Ivana Kanea, Samostan sv. Klimenta i Samoilova tvrđava kao i Antički teatar. Proglašen je UNESCO-vom svjetskom baštinom 1980. godine zbog svog kulturnog i povijesnog značaja.

Više o temiIzvor: Journal.hr