Deset najprodavanijih videoigra u povijesti

Industrija videoigrara posluje sve bolje i do 2026. porast će na 320 milijardi dolara. Prošle godine svjedočili smo masovnom lansiranju novih igara kao što su “Elden Ring” ja “Bog rata Ragnarök”, ali i filmova temeljenih na igrama: “Uncharted” i “Sonic the Hedgehog 2”. Ove godine HBO je predstavio “The Last of Us”, TV seriju temeljenu na igrici, au travnju bi se napokon trebao pojaviti i dugo najavljivani film “The Super Mario Bros”.

Koja je igrica najbolja stvar je ukusa, ali barem donekle sa sigurnošću možemo reći koja je najprodavanija prema podacima koje je prikupila Wikipedia, priredila Samuel Parker već Vizualni kapitalist.

Najprodavanija video igra nije trebala višemilijunske budžete, nije koristila glasove poznatih glumaca ili reklame.  Neovisna
Najprodavanija video igra nije trebala višemilijunske budžete, nije koristila glasove poznatih glumaca ili reklame. Indie Minecraft, sa svojim pikseliziranim blokovima, daleko je najpopularnija igra u povijesti Vizualni kapitalist

“Minecraft” je prodao više kopija od “Grand Theft Auto 5” i “Red Dead Redemption 2” iza industrijskog diva Igre Rockstar. Ogromna popularnost “Minecrafta” pripisana je jednostavnoj igrivosti bez ciljeva, kreativne strukture da se izgradi bilo što i angažirana zajednica s poslužiteljima kojima upravljaju igrači i dodatnim modovima.

Od jednostavnih igara sjajno se drži i
Od jednostavnih igara sjajno se drži i “Tetris”, a njegovo treće izdanje iz 2006. milenijalci su do trećeg mjesta pogurali na liste sa 100 milijuna prodanih primjeraka

Međutim, većina igara na ovom popisu su novije igre. “PUBG: Battlegrounds”, Battle-Royale pucačina koja je pomogla popularizaciji žanra i nestvarnom uspjehu svog besplatnog konkurenta, “Fortnitea”. Igra je prodano nadmašila čak i razvikanu pucačinu “Call of Duty”, unatoč tome što je PUBG zabranjen u brojnim zemljama zbog navodnog utjecaja na mentalno zdravlje igrača.

Najstarija igra na popisu je
Najstarija igra na popisu je “Super Mario Bros.” čiji je originalni glavni scroller prodan u 58 milijuna primjeraka diljem svijeta

Programer i žanrovi

Među programerima dominira Nintendo, s čak 11 igara na listi top 20; Rockstar ima dvije igre na tom popisu, a svi ostali po jednu. Tri igre japanskog gaming diva (“Super Mario Bros.”, “Mario Kart” i “Wii Sport / Fitness”) probile su među 10 najprodavanijih, s još osam u prvih 20. To ne uključuje suvlasništvo Pokémona, medija s najvećim zaradom u svijetu franšiza.

GTA 5
GTA 5

Najpopularniji žanrovi su Sandbox/Open World (4 igre), tu su i dvije simulacije, dok ostale igre pripadaju različitim žanrovima. “Minecraft” i “Terraria”) su klasične sandbox igre u kojima se svjetovi proceduralno generiraju, dok “GTA 5” i “Red Dead Redemption 2” pripadaju žanru otvorenog svijeta gdje se elementi sandboxa kombiniraju s narativnom strukturom.

Ne, sve je više novih igara koje se svake godine prodaju u milijunima primjeraka pa se čini da će se sljedeće godine na ažuriranom popisu najprodavanijih naći i neka nova imena.

Više o temiIzvor:Bug.hr