Europske banke pod strogim nadzorom od američkih

Pravilno proveden nadzor i učinkovit sustav regulacije jedini su način da se bankarski sustav održi stabilnim i da povjerenje u njega ne bude narušeno aktualnim potresima u sektoru i promjenama koje donosi digitalizacija, zaključak je regionalne tematske konferencije o trendovima u financijskoj industriji tzv. „Trendovi u financijskoj industriji 2023.“ u organizaciji Bloomberg Adria. Jedan od zaključaka konferencije je da je regulativa bankarskog sektora u Europi stroža nego u SAD-u.

Važnost regulative istaknuo je i glavni analitičar Bloomberg Adrije, Andrej Knez, koji je rekao da je upravo 15 godina unapređivanja regulatornog okvira u Europi dovelo do toga da je bankarski sektor sada u neusporedivo boljem stanju nego što je bio tijekom ekonomske krize 2008. godine. “U SAD-u su neke od tih aktivnosti izostale”, rekao je Knez, dodavši da je to (između ostalog) omogućilo nedavni kolaps banaka srednje veličine u SAD-u.

Analitički tim Bloomberg Adrije u ovoj godini očekuje značajno usporavanje gospodarskih aktivnosti u odnosu na prošlu godinu. Potražnja za kreditima vjerojatno će se smanjivati, dodao je Knez i istaknuo da će banke zasigurno mijenjati uvjete za odobravanje kredita.

Neovisno o tome kakve su okolnosti u okviru kojih posluje, za bankarski sektor je ključno – povjerenje. “Uvijek kada se podcijeni povjerenje, probudi se strah kod ljudi, a on je loš saveznik svakom, a pogotovo bankama. Četiri banke u Americi su osjetile što znači taj strah”, rekla je u svom govoru guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

S druge strane, jedan od najvećih izazova s ​​kojima se financijski sektor suočava je učestalost kibernetičkih napada, rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor Visa za jugoistočnu Europu. “Cyber ​​napadi se degađaju svakih osam sekundi”, rekao je Đorđević. Prema podacima tvrtke Visa, najčešće vrste su takozvani “phishing” napadi.

“Finance Industry Trends 2023” prva je u nizu tematskih konferencija koje organizira medijska kuća Bloomberg Adria i koja t.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr