Bauwerk Group Hrvatska i E.ON Hrvatska ugovoriliizgradnju energetskog postrojenja

Bauwerk Group Hrvatskačlanica Bauwerk grupe, vodećeg proizvođača i dobavljača vrhunskog parketa te E.ON Solardio Grupa E.ON Hrvatska, lider u sektoru energetskih infrastrukturnih rješenja za poslovne korisnike, potpisali su ugovor o izgradnji energije na biomasu. Vrijednost dogovorenog posla je 17 milijuna eura i najveća je investicija E.ON-a Hrvatska do sada, ugovorena PPA ugovorom na sedam godina nakon puštanja u pogon. Ovim rješenjem Bauwerk grupa nastavlja s provedbom svoje strategije održivosti u osiguravanju energetske neovisnosti i smanjenju neizravnih emisija ugljičnog dioksida.

Ovaj zahtjevni projekt izgradnje trajat će nešto više od godinu dana i pola dana po principu ključ u ruke gdje će stručnjaci iz E.ON-a isporučiti sve faze realizacije od projektiranja, izgradnje, ispitivanja i puštanja u pogon do eksploatacije u pogonu dok je izvođenje glavnih radova ugovoreno s tvrtkom Amarc. Nakon puštanja u pogon, postrojenje će koristiti drvenu sječku na mjestu njenog nastanka kao pogonsko gorivo koje će se pretvoriti u korisnu energiju. Vrijeme će se značajno doprinijeti uštedi električne energije. Postrojenje će imati instaliranu neto električnu snagu 1,1 MW i toplinsku nešto manje od 6 MW. Drveni sječka ostatak je iz proizvodnog ciklusa proizvodnog parketa tvrtke Bauwerk Group Hrvatska, a koji se koristi na mjestu nastanka u postrojenju čime se otklanja potreba za dodatnim energentima te izloženost izrazito promjenjivim cijenama energenata na tržištima.

„Bauwerk Grupa Hrvatska, kao subjekt Bauwerk Grupe, slijedi strategiju Grupe, poštujući smjernice EU, te ide prema implementaciji koncepta Smart Factory. S ponosom možemo reći da smo već proveli niz projekata koji su rezultirali visokim uštedama i povećanjem proizvodne učinkovitosti u sklopu podrške održivom načinu razmišljanja i Zelenoj transformaciji električnih viličara, što je rezultiralo smanjenjem CO2 otiska. Isto tako, tijekom prethodne godine završili smo prvu fazu projekta postavljanja fotonaponske elektrane. Kako bi osigurali maksimalnu samodostatnost i stabilnost opskrbe dvaju najvažnijih energenata za proizvodnju – toplinske i električne energije, Bauwerk Grupa Hrvatska odlučila se na realizaciju projekta kogeneracijske elektrane. Uvođenjem kogeneracijskog sustava Bauwerk Grupa Hrvatska dodatno podržava sustav kružnog gospodarstva, pri čemu se drvni otpad nastao u proizvodnji koristi za proizvodnju toplinske i električne energije, koja se opet koristi za potrebe proizvodnje. izjavio je Igor Benaković, predsjednik Uprave Bauwerk Group Hrvatska.

„Zajednički razvoj projekta kogeneracije započeli smo prije više od godinu dana, a danas smo ovdje da službeno objavimo početak višegodišnje suradnje. U narednom razdoblju E.ON Hrvatska će izgraditi kogeneracijsku energiju te opskrbiti Bauwerk Group Hrvatska s ukupno 345 000 Mwh topline, odnosno preko 63 000 Mwh struje. Kao dodatni iskorak u zelenoj tranziciji, Bauwerk Group Hrvatska planira iu budućnosti ulagati u projekte kojima će se dodatno smanjiti otisak CO2. Na taj način tvornica Bauwerk Group Hrvatska će u posljednjih nekoliko godina sve više postajati pametna, energetski samodostatna i klimatski neutralna tvornica, a definitivno jedna od najefikasnijih tvrtki u regionalnoj drvnoj industriji“dodao je Igor Benaković, predsjednik Uprave Bauwerk Group Hrvatska.

“Kroz svoje poslovanje E.ON Hrvatska pozicionirao se kao pouzdan energetski partner koji se može nositi s aktualnim i budućim energetskim kompleksnostima, isporučiti potrebna rješenja i pružati podršku tijekom duljeg razdoblja. Kao predvodnici zelene energetske tranzicije, preuzeli smo vodeću ulogu u projektima infrast

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr