Najiščekivanija gurmanske manifestacije Dani hrvatskog pršuta uskoro u Rijeci

Krčki, istarski, drniški ili dalmatinski – koji je od četiri certificirana i na razini EU zaštićena pršuta ove godine najbolji, doznat će se u petak, 21. travnja, u hotelu Bonavia Plava Laguna u Rijeci gdje počinje tradicionalna najukusnija manifestacija Dani hrvatskog pršuta. Njezin program predstavljen je u riječkoj Kašetici, središtu autohtonih proizvoda Primorsko-goranske županije.

Deveto izdanje ove manifestacije okupit će najbolje proizvođače zaštićenih pršuta koji su svoje uzorke već poslali na ocjenjivanje. U kvaliteti njihovih proizvoda imati će se prilike uvjeriti svi oni koji u subotu, 22. travnja, dođu na riječki Korzo. Ondje će nagrađivani proizvođači od 8 do 15 sati po promotivnim cijenama prodavati i prezentirati svoje pršute.

Prvi put u Rijeci, a drugi na Kvarneru

“Manifestacija je natjecateljskog karaktera pa svake godine proizvođači certificiranog pršuta uoči Dana hrvatskog pršuta šalju svoje najbolje uzorke na ocjenjivanje. Šampionski pršut uvijek pobudi najveće zanimanje građana i turista drugog dana manifestacije koja se obično organizira na najfrekventnijem mjestu u gradu domaćinu”naglašava Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta koji okuplja dvadesetak proizvođača i organizira manifestaciju.

Prvi su Dani hrvatskog pršuta održani 2015. u Splitu i od onda se svake godine sele u drugi grad. Prvi put dolaze u Rijeku, ali ne i na Kvarner. Drugo izdanje manifestacije održalo se na Krku odakle dolazi i prošlogodišnji šampion Vjekoslav Žužić.

Iznimno nam znači da smo dobili ovu manifestaciju koja se bavi promidžbom i ocjenjivanjem premium proizvoda kao što su četiri zaštićena hrvatska pršuta. Već godinama potičemo naše proizvođače i usmjeravamo ih na specijalizaciju i dodavanje vrijednosti primarnim poljoprivrednim proizvodima, a tako ćemo nastaviti iu novom programskom razdoblju za koje trenutno izrađujemo sve potrebne dokumente sukladno europskoj i hrvatskoj zakonskoj regulativi. Drago mi je da su se kolege iz Klastera odlučili ove godine za Kvarner“, poručuje zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke Jana Sertić istaknula je kako se ovaj grad želi razvijati u smjeru urbanog turizma s naglaskom na selektivnim oblicima među kojima eno-gastro zauzima posebno mjesto i ovakva događanja posebno u pred i posezoni. rezultiraju time da ljudi dolaze u Rijeku.

Još uvijek pojedemo dvostruko više pršuta nego što ih proizvedemo

Unatoč trendu otvaranja novih pršuta, modernizaciji starih i povećanju proizvodnih kapaciteta, transformaciji na zeleno poslovanje u skladu s poljoprivrednom politikom, u Hrvatskoj se i dalje proizvodi dvostruko manje pršuta nego što je potražnja za njima. Proizvodimo ih oko pola milijuna, a pojedemo dvostruko više, odnosno potrošimo se jednako domaćeg i pršuta iz uvoza.

“Bez obzira na poskupljenje mesa više od 50 posto te poskupljenje energenata i nedostatak radne snage, nije došlo do drastičnog povećanja cijena pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda. Korekcija cijena je neizbježna, kreće se od deset do 15 posto, ali ne utječe na plasman, jer kad

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr