PISAO RADOVE S POMOĆU UMJETNE INTELIGENCIJE? Poznati znanstvenik suspendiran s fakulteta: 'Kako ih je u ovoj godini mogao objaviti već 58?'

Snimka zaslona/Youtube

Autor: Zlatko Govedić

Jedan od najcitiranijih znanstvenika u svijetu, španjolski kemičar Rafael Luque (44), suspendiran je bez plaće sljedećih 13 godina, priopćilo je Sveučilište Córdoba u Španjolskoj.

Sveučilište ga je sankcioniralo jer je radio kao istraživač u drugim centrima, poput Sveučilišta kralja Sauda u Rijadu i Ruskog sveučilišta naroda prijateljstva u Moskvi, unatoč tome što je sa španjolskom institucijom imao ugovor s punim radnim vremenom financiranim iz javnih izvora.

Luque je jedan od najplodnijih znanstvenika u Španjolskoj. Objavio je oko 700 studija, uglavnom u području tzv. zelene kemije, čiji je cilj sintetizirati proizvode poput lijekova i goriva uz stvaranje manje otpada. Do sada je ove godine Luque objavio 58 studija stopom od jedne svakih 37 sati. Već pet godina nalazi se na popisu najcitiranijih svjetskih istraživača.

“Bez mene, Sveučilište u Córdobi će pasti 300 mjesta na šangajskoj ljestvici. Pucali su sami sebi u stopalo”, rekao je Luque, koji je suspenziju napisao “čistoj zavisti”.

Prije više od deset godina, vodeća saudijska sveučilišta pokrenula su agresivne programe za zapošljavanje najcitiranijih svjetskih znanstvenika. Sveučilište King Abdulaziz, primjerice, ponudilo je istraživačima oko 76.000 dolara godišnje, uz jedini uvjet da provedu samo jedan tjedan godišnje u kampusu i, naravno, dodaju ime saudijske institucije kao drugu afilijaciju.

Godine 2019. Luque je potpisao posao istraživača na King Saudu, uz to što je bio profesor na Sveučilištu u Córdobiju. Španjolski kemičar je tvrdio da nikada nije primio novac “izravno” ni od saudijskih ni od ruskih institucija, osim financiranja za svoje analize, putovanja poslovnim klasom i luksuzne hotele.

“Na mom bankovnom računu ne bi mogao pronaći niti jedan cent iz Rusije ili Saudijske Arabije ili bilo gdje drugo”, tvrdi kemičar.

‘Objavi ili nestani’

Sadašnjim znanstvenim sustavom upravlja imperativ “objavi ili nestani“. Istraživači se ocjenjuju prema broju studija koje objavljuju u recenziranim časopisima i prema broju citiranosti tih radova od strane drugih kolega. Međutim, dobronamjerni mehanizam proizveo je negativne učinke, kako je objasnio britanski inženjer Nick Wise, istraživač sa Sveučilišta Cambridge koji u slobodno vrijeme traži prijevare u znanosti.

Wise je otkrio sumnjive “tvornice znanstvenih studija”, proizvedene kopiranjem i lijepljenjem drugih studija ili automatskim generatorima teksta, a čije se autorstvo potajno prodaje za stotine ili tisuće dolara kako bi se napuhali životopisi. “Pronašao sam studij Rafaela Luquea čije je autorstvo prethodno bilo ponuđeno u grupi na platformi Telegram”, rekao je Wise.

Španjolski istraživač objavio je rad o razgradnji ibuprofena u otpadnim vodama prije pet mjeseci, sa šest suautora sa Sveučilišta Bushehr i još jednim sa Sveučilišta Tabriz, oba u Iranu. Luque kaže da nikada nije platio da bude dodan u tuđe istraživanje, ali je priznao da ne poznaje sve iranske suautore navedene u studiju i ne može isključiti mogućnost da su neki od njih platili da se pojave. “Ja to očito ne znam, ali sam zadivljen ovim pitanjem. Tko plaća objavljivanje studija? Nekome kome treba, možda, ne znam”, rekao je putem videokonferencije iz Dhahrane, srca saudijske naftne industrije, gdje se razmišlja o suradnji s lokalnim sveučilištem.

‘Izmučene fraze’

Luque stalno objavljuje radove. Prošle godine objavio je oko 110 članaka. Do sada ih je ove godine objavio 58. Kemičar je priznao da od prosinca koristi program umjetne inteligencije ChatGPT kako bi “polirao” svoje tekstove. “Ti su mjeseci bili prilično produktivni, jer postoje članci za koje je prije bilo potrebno dva ili tri dana, a sada ih radim u jednom danu”, rekao je.

ChatGPT, pokrenut u prosincu, sposoban je generirati detaljne tekstove kao odgovore na složena pitanja. Luque je rekao da ga u osnovi koristi kako bi poboljšao svoje pisano izražavanje na engleskom i odlučno poriče bilo kakvu vezu s kojom veleprodajnom istraživačkom tvornicom.

Ruski matematičar Aleksandar Magazinov, poput Wisea, svoje slobodno vrijeme također provodi češljajući znanstvenu literaturu u potrazi za “izmučenim frazama”: neobičnim izrazima koji se dodaju plagiranim tekstovima, upravo kako bi se izbjegli računalni programi koji detektiraju plagijat. Jedan primjer je zamjena uobičajene “umjetne inteligencije” s “falsificiranom sviješću”. Magazinov je spomenuo da se nepostojeća “vegetativna elektronska mikroskopija” pojavljuje u dvije studije koji je Luque objavio s iranskim kolegama.

Znanstvenici diljem svijeta koriste američku web stranicu PubPeer kako bi anonimno i nemilosrdno komentirali članke drugih kolega. Postoje kritike oko 90 Luqueovih studija na PubPeeru, mnoge od njih od samog Magazinova. Uobičajena je zamjerka da radovi španjolskog kemičara uključuju deset nepotrebnih citata drugih članaka kako bi se umjetno povećao broj citata drugih kolega. Godine 2018. Sveučilište u Córdobiju pohvalilo se da su 84 od 100 Luqueovih studija citirali drugi znanstvenici.

Kaznena djela

Luque je primio mnoge nagrade, uključujući onu od Kraljevskog kemijskog društva Ujedinjenog Kraljevstva 2013., a Njemačko ministarstvo istraživanja ga je 2011. spomenulo kao Green Talent. Ne, ovo nije prvi put da je upleten u skandal. Dva profesora na Sveučilištu Tenerife La Laguna, José Juan Marrero i David Díaz, izvijestili su 2011. da je jedan od njihovih studenata prisvojio podatke iz svojih laboratorija i objavio ih kao svoje, s Rafaelom Luqueom kao jedinim suautorom.

Sud u Santa Cruz de Tenerifeu prošle je godine osudio Luquea i bivšeg učenika za početak kaznenog djela protiv intelektualnog vlasništva: “Pomogao sam mu pregledati članak, staviti ga na dobar engleski i objaviti ga, da. Žalio sam se na kaznu”, rekao je tada Kemičar.

Luque je prestao raditi na Sveučilištu u Córdobi 1. prosinca 2022., nakon 15 godina. Do tada je njegov potpis objavljivanja uključio španjolsku instituciju, često popraćenu ruskim ili saudijskim institucijama, kao i Sveučilište Jiao Tong u Xi’anu (Kina) od 2019. i Sveučilište središnje Švedske od kraja 2021. Posljednjeg mjeseca dodao je Sveučilište ECOTEC u Samborondónu (Ekvador). ) i Sredozemno sveučilište Reggio Calabria (Italija).

Prema riječima španjolskog kemičara, njegovi problemi u Córdobiju počeli su kada je 2019. počeo surađivati ​​sa Sveučilištem kralja Sauda, ​​pošto je “greškom” potpisao studij kao da je profesor na ruskom sveučilištu. U to vrijeme čelnik sveučilišta u Córdobi otvorio je istragu koja je završila 13-godišnju suspenziju Luquea bez plaće, što je sankcija koju je u jesen 2022. ratificirala nova uprava sveučilišta.

‘Zavidni su’

Španjolski su mediji pitali Gómeza Villamandosa, sadašnjeg člana andaluzijske vlade, ali nije dobio odgovor. Glasnogovornica Sveučilišta u Córdobiju naglasila je da je sankcija protiv Luquea donesena zbog “kršenja aspekata nekompatibilnosti prema pravilima javnog osoblja” i da institucija nije primila nikakve pritužbe na kvalitetu njegovih studija.

Luque priznaje da je preskočio utvrđene postupke kako bi surađivao s drugim institucijama, ali sankciju pripisuje zavisti i nerazumijevanju. “Zamjeraju mi ​​jer sam vrlo plodan znanstvenik i mnogi me ljudi obožavaju jer znaju moju vrijednost. Oni su zavidni i prosječni ljudi. Nikada nisam osjetio podršku Sveučilišta u Córdobiju, iako sam ga stavio na šangajsku rang listu. To što sam na ljestvici u potpunosti je moja zasluga”, zaključuje Luque.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr