Na raspolaganju nam je 25 milijardi, do 2029. investicijski bum

Erlić je ocijenio da je uz pomoć EU fondova ubrzan razvojni ciklus države te da se više od 70 posto svih javnih investicija financira iz tog izvora.

Hrvatska iz svih europskih fondova na raspolaganju ima dosad najviše novca, čak 25 milijardi eura, koje mora iskoristiti do 2029. godine, što je prilika generacije, ocijenili su u Karlovcu na informativnom radiju o programskom razdoblju EU 2021.-2027. ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić.

To je izuzetna prilika za hrvatsko gospodarstvo i sve segmente društva, istaknuto je na radionici, uz poruku kako treba unaprijediti sustav za provedbu europskih fondova. U novoj financijskoj perspektivi “idemo korak dalje, snažno naprijed”, rekao je ministar Erlić.

“Ovog puta smo spremni jer ne trebamo graditi sustav. Imamo ljude, znanje, razvojne agencije. Sada smo iskusniji i moramo pronalaziti one projekte koji daju najveću dodanu vrijednost za zajednicu i koji imaju snažnu komponentu održivosti”, istaknuo je.

Erlić je ocijenio da je uz pomoć EU fondova ubrzan razvojni ciklus države te da je više od 70% svih javnih investicija financirano iz tog izvora. “Nema područja zemlje u kojemu nije realiziran neki projekt financiran iz fondova EU”, istaknuo je Erlić dodavši i danas do 2029. očekuje “investicijski bum”.

“Ulagat će se u inovacije i istraživanje, poslovnu konkurentnost, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije, održivost, gospodarenje otpadom, u vodokomunalni resurs…”.

Kao najveći razvojni izazov istaknut

Više o temiIzvor:Poslovni.hr