Zabilježen značajan rast plaća u odnosu na 2022. godinu

Prema podacima servisaMojaPlaćau prvom kvartalu 2023. godineprosječna mjesečna neto plaća(s uključenim dodacima na plaću)u Hrvatskoj je iznosila 1.096 eurašto je 6% više nego u prethodnom kvartalu i 13% više nego u istom razdoblju 2022. godine.

Medijan plaće*u istom je razdoblju bio nešto niži te iznosi1.000 eura, što znači da većina radnika ima manju plaću od navedenog prosjeka. U odnosu na prošli kvartal, medijalna plaća narasla je 6%, au odnosu na prvi kvartal prošle godine 12%.

Osim menadžerskih zanimanja, gdje su u prosjeku 105% veće od prosjeka,najplaćenija zanimanjasu ona iz područja tehnologije i razvoja (101% više od prosjeka), informacijskih tehnologija (+39%) te telekomunikacija (+13%).

Najniže prosječne plaće u Hrvatskojimaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-40%), tekstilni radnici (-44%) te zaposleni u uslužnim djelatnostima (-30%).

U odnosu na prošlu godinu, iznad prosjeka su rasle u Tehnologiji i razvoju (+28%), Poljoprivredi (+16%) te Turizmu (+16%). Zanimljivo je da su plaće top menadžmenta rasle ispod prosjeka – svega 3%.

Najbolje plaćaju velike privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su 9% više od prosjeka te iznose 1.189 eura.

S druge strane, primanja zaposlenih u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu su 5% niža od prosjeka (1,039 eura), prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu rastu oko 1,067 eura (-3%), a mjesečna zarada radnika zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi iznosi 994 eura (-9%).

U odnosu na prošlu godinu najviše su rasle u tvrtkama u državnom vlasništvu (+15%) te u stranom privatnom vlasništvu (+14%).
Također, provjerili postoje li razlike u plaćanju radnika ovisno o veličini tvrtke u kojoj rade.

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća iznosi 939 eura (-14% u odnosu na prosjek), u tvrtkama koje broje do 19 zaposlenika plaća je 3% niže od prosjeka (1.060 eura), dok je najveća prosječna plaća zabilježena u velikim tvrtkama (1.146 eura, odnosno 5% više od prosjeka).

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Najniže plaće i dalje su na istoku zemlje: u Vukovarsko-srijemskoj (-20%), u Sisačko-moslavačkoj (-15%) te Brodsko-posavskoj (-14%) županiji.

Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu(10% iznad prosjeka) te iznosi 1.220 eura (medijan 1.100 eura).

Obrazovanje i iskustvo donose višu plaću

Očekivano,ispitanici s bogatim radnim iskustvom i višim stupnjem obrazovanjaimaju veće plaće u odnosu na one s kraćim stažem i nižim obrazovanjem. Tako zaposlenici sa završenim postdiplomskim studijom ili nekom poslovnom školom (MBA) imaju u prosjeku 51% višu plaću od prosječne. Da sestudiranje isplatipokazuju i podaci da osobe s visokom stručnom spremom u prosjeku imaju 16% više plaće od prosječne (1.273 eura) i čak 36% više od radnika sa srednjom stručnom spremom koji u prosjeku imaju 938 eura, odnosno 14% manje od prosjeka.

Također, analize pokazuju kako radnici bez iskustva, koji se nalaze na početku karijere, zarađuju 898 eura (18% manje od prosjeka), dok oni s godinom do dva iskustva imaju plaću od 986 eura (-10%). Blizu prosječne hrvatske plaće dolazimo s tri do pet godina radnog iskustva, nakon čega krećemo zarađivati ​​više od prosječne plaće. Najvišu plaću, očekivano, imaju zaposlenici s više od 10 godina iskustva – 1.204 eura, odnosno 10% više od prosjeka.
U odnosu na prvi kvartal 2022. godine plaća je rasla upravo zaposlenicima s najmanje iskustva, 15%.

Kamen spoticanja je i dalje spol zaposlenika. U prvom kvartalu 2023. godine muškarci su u prosjeku zarađivali 16% više od žena. Cjelokupnu analizu po spolu možete pročitati utekstna portalu MojPosao.

Medijan*je statistička vrijednost koja bolje odražava stvarno stanje. Matematički, to je broj koji razdvaja sortiranu listu brojeva točno na pola, čime se u praksi određuje da na njegov iznos pretjerano utječu jako mali ili jako veliki iznosi plaća.

MojaPlaća.hrje servis koji prati iznose plaća za pojedina radna mjesta u Hrvatskoj. Istraživanje o visini plaća MojaPlaća.hr trenutno obuhvaća gotovo400 radnih mjesta iz 36 djelatnosti. Prikupljanje ispitanika provodi se kontinuirano putem interneta, a trenutno je u istraživanju aktivno preko 61.000 ispitanika. Nakon godinu dana podaci ispitanika se brišu kako se u daljnjim analizama ne bi uzimali u obzir zastarjeli podaci.

MojPosao.net

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr