Strani kupci postaju sve značajniji faktor na tržištu nekretnina

Podaci oglasnika s Indomio mreže, Crozilla.com u veljači pokazuju mjesečni porast zagrebačkih cijena stanova u visini od 2,2 posto, au istom razdoblju zabilježen je i porast broja posjetitelja zainteresiranih za kupnju ili najam tamošnjih nekretnina.

Nekretnine u glavnom gradu oduvijek su bile predmet želja i svojevrstan statusni simbol domaćim kupcima kojima su one na moru u većini slučajeva ipak postale preskupe. Unatoč, za naše pojmove, visokim cijenama, nekretnine na našoj obali i dalje su jeftinije od onih u brojnim drugim europskim zemljama. A ulaskom u eurozonu i prijelaskom na euro, Hrvatska je postala još zanimljivija inozemnim kupcima koji svoj novac žele uložiti u nekretnine.

Hrvatska kao alternativna opcija

U posljednjih nekoliko godina strani kupci postali su sve značajniji faktor na hrvatskom tržištu nekretnina.

Potaknuti visokim cijenama nekretnina u brojnim drugim europskim zemljama, velik broj stranaca odlučuje se na kupnju u Hrvatskoj koja im je sve češća alternativna opcija.

„Dok jedni kupuju nekretnine u Hrvatskoj za odmor, drugi ih kupuju kao investiciju, a ima i onih koji kupuju za stanovanje, odnosno za treću životnu dob”, izjavio je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio doo, koja upravlja mrežnim portalom za nekretnine. , Indomio.hr i Crozilla.com. „Unatoč porastu, cijene naših nekretnina još uvijek su relativno pristupačne u usporedbi s cijenama u drugim europskim zemljama, posebno na obalnom područjukoje je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, najpopularnije među stranim posjetiteljima za kupnju nekretnina.“

Statistike pokazuju kako stranke čine značajan postotak, oko 30 posto, ukupnog prometa nekretnina, a kupci iz Njemačke, Austrija ja Slovenije su među najčešćim kupcima nekretnina u Hrvatskoj.

Takve rezultate daje i analizira posjetitelja oglasnika Indomio Hrvatska (Indomio.hr i Crozilla.com). Naime, tijekom 2022. godine na oglasniku Indomio mreže posjetitelji iz tih zemalja najviše su tražili nekretnine na obali, posebno na sjevernom Jadranu, te u Istri i na Kvarneru.

Potencijalni kupci iz Njemačke na oglasniku Indomio.hr i Crozilla.com lani su najviše tražili stanove u Crikvenici, Puli i Zagrebu, kuće na Krku, Viru te u Zadru, te zemljišta u Zagrebu i okolici te u Poreču.

Austrijance su lani zanimali stanovi i poljoprivredna zemljišta u Istri, a kuće u Primorsko-goranskoj županiji. Istarska županija i otok Krk potencijalnim kupcima iz Slovenije lani su bila najveća područja pretraživanja stanova, kuća i građevinskih zemljišta, dok su poljoprivredna putem oglasnika Indomio.hr i Crozilla.com najviše tražili na Krku, te na Braču i Viru.

Cijene nekretnina nakon ulaska u Eurozonu

Početkom godine Hrvatska je ušla u eurozonu, što je izazvalo strahove od dodatnog rasta cijena nekretnina.

Prognoze o budućem kretanju cijena nekretnina nisu sigurne, ali kao primjeri mogu poslužiti primjeri drugih zemalja koje su već prošlu ovu “fazu”. dobar pokazatelj stanja na tržištu nekretnina u budućnosti.

„Pristupanje eurozoni može imati značajan utjecaj na cijene nekretnina, ali ovisi io mnogim drugim faktorima, uključujući i cjelokupnu gospodarsku situaciju, kao i stanje tržišta nekretnina prije pristupanja“, ističe Mladen Matijević. „Sveukupno, promjene u cijenama nekretnina nakon ulaska zemalja u EU i/ili eurozonu variraju ovisno o različitim čimbenicima, uključujući ekonomske, političke i socijalne uvjete.“

Rast cijena nekretnina u mnogim zemljama bio je istaknut stranim ulaganjima,

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr