Znate li zašto tradicionalno na Uskrs jedemo šunku i mladi luk?

USKRSNA HRANA

Foto: Dreamstime

Uskrsna šunka simbolizira snagu i obilje, a na Veliku subotu, zajedno s kruhom, pisanicama, i drugim uskršnjim delicijama tradicionalno se u košarici nosi na blagoslov

U prošlosti je tradicija bila na Uskrs jesti janjetinu, a to potječe od židovskog blagdana Pashe. Kad je dio Židova prešao na kršćanstvo, nastavili s običajem jedenja janjetine na Uskrs.

POGLEDAJTE VIDEO: Neobični uskršnji običaji

Tijekom Drugog svjetskog rata vuna je postala popularna sirovina za izradu odjeće pa je puno više uzgajivača prestalo s klanjem janjadi i puštalo ih da odrastu kako bi vunu mogli prodati za veći profit.

Sve manje janjetine i sve veća cijena utjecala je na promjenu u ovoj tradiciji pa su ljudi počeli kupovati šunka za Uskrs, koja je bila cjenovno puno pristupačnija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Šunka je stigla na uskrsni stol prije izuma hladnjaka. Sušena i dimljena postala bi taman na proljeće nakon zimske svinjokolje.

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

Tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća napredovala je i tehnologija pa su uzgajivači primijenili nove načine konzerviranja mesa tijekom zime koje je do Uskrsa bilo spremno za konzumaciju.

Uskrsna šunka simbolizira snagu i obilje, a na Veliku subotu, zajedno s kruhom, pisanicama, i drugim uskršnjim delicijama tradicionalno se u košarici nosi na blagoslov.

Za Uskrs se jede mladi lukjer se smatra prvim nagovještajem proljeća i obilja koje stiže. Tradicionalno se jede sirov i kao takav je neizostavan dio uskrsne trpeze.

Uz to je i najjednostavniji prilog šunki ili janjetini, koje su u ovo doba neizostavni dio blagdanskog stola. Obavezno se dodaje u miješane salate uz rotkvice i druge proljetnice, a često se nalazi i sitno nasjeckan u domaćem siru i vrhu.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr