Ako putujete preko granice, za ove stvari u automobilu mogle bi se dobiti 'paprene' kazne

Znate li koliko cigareta smijete unijeti u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice Schengena? Koliko mesa, kobasica, parfema ili žestokih pića smijete imati u gepeku kada dolazite iz, primjerice, Srbije ili BiH?

Neka su pravila ostala ista kao i prije ulaska u Schengen, jer je Hrvatska već dugo članica EU, no ulaskom u Schengen najduža vanjska granica Europske unije s BiH i Srbijom postala je i najduža. vanjske granice Schengena, a schengenski režim vrijedi i na granici s Crnom Gorom, navodi seDnevnik.hr.

U Hrvatsku iz Srbije, BiH, Crne Gore i ostalih zemalja koje nisu članice EU-a i Schengena te zemlje trećeg svijeta ne smijete sa sobom nositimesonimliječne proizvode.Međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća te jaja, proizvode od jaja i med.

Preko granice možete prenijeti ‘druge proizvode životinjskog podrijetla’, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, do dva kilograma po osobi. Dopuštene su i ograničene količineribei ribljih proizvoda, tako da jedna osoba može unijeti 20 kg ‘svježih proizvoda ribarstva bez iznutrica ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva’ ili jednu ribu po osobi.

Za biljne proizvode, što uključuje voće i povrće te rezano bilje, potrebno jefitosanitarni certifikato zdravlju bilja, kojim se potvrđuje da proizvod nije zaražen određenim nametnicima.

Dozvoljeno je najviše dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hranu za dojenčad i posebnu hranu koja se koristi iz medicinskih razloga, kao i najviše dva kilograma hrane za kućne ljubimce. Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili čak kazneno gonjeni.

Preko granice možete unijetičetiri litre vinai 16 litara piva te sveukupno jednu iz ove kategorije: jednu litru jakog pića s više od 22 posto vol. alkohola (npr. votka ili džin) ili jednu litru etilnog alkohola s 80 posto vol. alkohola ili dvije litre ‘pojačanog’ vina (npr. sherry ili porto) ili pjenušavo vino, pišeDnevnik.hr.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr