Crkve u Njemačkoj ostvarile rekordne porezne prihode

2022. oko 1,3 milijuna vjernika službeno je stupilo iz redova te dvije crkve u Njemačkoj što ih oslobađa plaćanja crkvenog poreza.

Katolička i protestantska crkva u Njemačkoj ostvarile su rekordan prihod od crkvenog poreza u 2022. godini, no stručnjaci ne očekuju smanjenje prihoda u budućnosti zbog pada broja vjernika, objavljeno je u subotu.

„Prošle godine Protestantska i Katolička crkva su od crvenog poreza ostvarile 13 milijardi eura prihoda što je 200 milijuna više nego 2021.“, priopćio je Institut njemačkog gospodarstva (IW).

No IW istodobno procjenjuje da bi se ovaj iznos u nastupajućim godinama mogao osjetno smanjiti kako zbog smanjenja broja vjernika tako i zbog odlaska brojne generacije tzv. baby-boomera u mirovinu.

Ulogu u smanjenju realnih prohoda crkava bi, kako proizlazi iz priopćenja IW-a, mogla odigrati i inflacija.

2022. oko 1,3 milijuna vjernika službeno je stupilo iz redova te dvije crkve u Njemačkoj što ih oslobađa plaćanja crkvenog poreza.

U usporedbi s 2019. crkve bi 2027. mogle imati 11 posto manje prihoda.

“Napuštanje crkve i demografske promjene sve se više odražavaju na priljev u crkvene blagajne, što znači da bi crkve u budućnosti bile prisiljene štetiti”, rekao je autor studije i porezni stručnjak IW-a Tobias Hentze.

On je istodobno ukazao i na „ogromni imutak“ kojim raspolažu njemačke crkve.

„Svoje bogatstvo crkve mogu upotrijebiti za popunjavanje manjka u proračunu“, rekao je Hentze.

Ne preporučuje podizanje crkvenog poreza, jer bi to, po njegovu mišljenju, dodavalo

Više o temiIzvor:Poslovni.hr