Krhko globalno gospodarstvo. MMF: “Nešto će prasnuti”

by | tra 10, 2023 | Posao | 0 comments

Između ostalog, Georgieva je upozorila da na gospodarstvo potencijalno negativno utječe svijet podijeljen na različite geopolitičke tabore zbog rata u Ukrajini, kao i napetosti između SAD-a i Kine.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda upozorila je na rastuću ranjivost globalnog gospodarstva dok najveće svjetske središnje banke nastavljaju suzbijati tvrdoglavo visoku inflaciju.

“Jednostavno ne postoji način da kamatne stope porastu toliko nakon što su toliko dugo bile niske, a da ne bude ranjivosti. Nešto će prasnuti”, rekla je direktorica MMF-aKristalina GeorgievazaPolitičko.

Georgieva je upozorila da ćekrhkiju globalnu ekonomijudonijeti sporiji rast i veću financijsku nestabilnost. MMF, međunarodna ustanova zadužena za financijsku pomoć zemljama u nevolji i praćenje zdravlja globalnog gospodarstva, predviđa da će globalni rast ostati oko 3 posto u sljedećih pet godina, što je najniža srednjoročna prognoza rasta od 1990. godine.

Utješno je što ne misli da svjetsko gospodarstvo ide ka ponavljanju globalne financijske krize iz 2008., unatoč svim problemima u bankarskom sektoru koji su se pojavili u SAD-u i Švicarskoj.

Bez reprize krize iz 2008.

Ovo nije 2008.iako je prošlomjesečna propast banke Silicijske doline izazvala tu zabrinutost”, poručila je Georgieva pa objasnila da se kriza 2008. dogodila jer je previše financijskih institucija u svojim knjigama imalo imovinu za koju se pokazalo da je višestruko procijenjena.

“Sada to nemamo. Financijski sustav, i bankarski i nebankarski, puno je čisti”, ističe Georgieva.

Između ostalog, Georgieva je upozorila da na ekonomiju potencijalno negativno utječe i svijet je podijeljen u različiteg

Više o temiIzvor:Poslovni.hr