Vrijedna inicijativa: Crveni nosovi u domovima za starije provedbe projekta 'Prije snova'

Klaunovi štićenike domova u četiri hrvatska grada posjećuju tijekom večernjih sati, jer se tada osjećaju najusamljenije.

Tim klaunovadoktora koji se krije iza neprofitne organizacije Crveni nosovi nastavlja s misijom širenja nade, optimizma i radosti, ali, ovaj put – među starijim građanima. Klaunovidoktori su, naime, osmislili program ‘Prije snova’ u sklopu kojeg u večernjim satima posjećuju građane u domovima za starije i nemoćne u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Budući da je upravo vrijeme za spavanje, kada sve utihne, štićenike često obuzme osjećaj tuge i usamljenosti, klaunovi obučeni u pidžame, s lampionima u rukama obilaze njihove sobe i žele im laku noć. Kako je u priopćenju za medije naveo začetnik projekta ‘Prije snova’ i klaundoktor u Crvenim nosovima, Irena Kolar Vudrag (dr. Maštalić), ideja je da klaunovi svakoj osobi posvete pažnju i zažele joj laku noć i lijepe snove.

Mir prije sna

– Nedavno sam navečer pokucala na vrata gospođe sobe koja je u domu već godinama i dobro smo je upoznali kroz naše jutarnje posjete. Bila je toliko ganuta jer smo joj došli navečer prije spavanja. Rasplakala se i ispričala nam koliko joj znači prisutnost klaunova i koliko joj radosti donosimo. Pozvala nas je da joj opet dođemo što prije. To su trenuci koji pokazuju koliko starijima znači pažnja u večernjim satima, kad padne mrak i osjećaj se usamljenima – kazala je Kolar Vudrag.

Na pažnji klaunova su, osim štićenika, zahvalni i voditelji domova za starije poput Marine Zupančić, voditeljice odjela socijalnog rada u zagrebačkom Domu za starije osobe Centar. – Posjeti Crvenih nosova donose prijeko potreban mir prije spavanja. Kroz igru ​​svjetlosti noćnih fenjera, obilazeći korisnike prije spavanja sa željama i porukama za laku noć stvaraju umiruj

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr