UŽIVO Praznicima je kraj, zastupnici su se vratili u Sabor: Stigao i Plenković, tko će kome očitati bukvicu?

Sabor je nakon pauze za uskrsne blagdane počeo novu sjednicu aktualnim prijepodnevom, tijekom kojeg zastupnici postavljaju pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima u njegovoj Vladi.


Na aktualnom prijepodnevu pitanja postavit će se 38 zastupnika i zastupnica. Postavljanje pitanja ne može trajati dulje od dvije minute, a nakon odgovora predstavnik Vladekoji traje do četiri minute, zastupnik može izraziti zadovoljstvo ili nezadovoljstvo odgovorom u trajanju do dvije minute.

Sabor je, prije aktualnog prijepodneva, utvrdio dnevni red na kojem su 172 točke. U dnevni je red uvrstio i 10 novih točaka. Sjednica koja je započela trajati će 14 tjedana, do 14. srpnja, ustavnog roka za redovito zasjedanje.

Sabor - 4Okus – 5(Foto: DNEVNIK.HR)

”Narod će vas pomesti u ropotarnicu povijesti”

Ždrijeb je odredio da prvo pitanje postavi Karolina Vidović Krišto (OIP) koja je premijera Andreja Plenkovića podsjetila da su temeljne vrijednosti Europske unije vladavina prava i slobodno tržište.

”U Hrvatskoj se tržišna pravila razaraju. U Fortenovi ste omogućili Pavlu Vujnovcu kontrolirati 100 posto. Natjerao je Konzum da proda najprofitabilniji centar. Upleten je u aferu Ina. Preuzeo je Dalekovod. Da li ste suglasnost da PPD proda Petrokemiju. Tko su predatori koje spominje ministar gospodarstva i održivog razvoja? Davor Filipović, koji koriste Hrvatsku kao bankomat? U drugim državama članicama ova vrsta aktivnosti naziva se mafija. Molim vas objasnite kakva je uloga Vlade u ovim slučajevima?”, upitala je Krišto Vidović.

”Članovi Vlade pridonijeli su jačanju u Europskoj uniji, za razliku od vas koji niste pridonijeli baš ništa. Za razliku od vas mi smo u 10 godina članstva napravili velike iskorake. Što se tiče Fortenove grupe, u trećem ili četvrtom mjesecu našeg prvog mandata Agrokor je krenuo u bankrot pred našim očima – ne zbog nas, nego upravljanja vlasnika. Intervencijom Vlade nije došlo do propasti tvrtke. Tadašnji vlasnik tvrtke odrekao se svojim potpisom tvrtke. Nitko nikome nije ništa oteo. Kompanija danas ima nove dioničare i suvlasnike. Država s funkcioniranjem te tvrtke nema baš ništa, niti bi bilo dobro da ima. Štitimo interese građana i gospodarstva, u Hrvatskoj funkcionira ekonomija i standard građana je dobar”, kazao je Plenković.

Njegov odgovor Vidović Krišto nije zadovoljio te je poručila: ”Vi nesuvislo manipulirate. Blokirajte DORH da ne procesuira Vujnovca. Ovo je razaranje države. Ovo što vi činite je veleizdaja. Sreća Hrvatske je što ste se pogubili i otkrili i narod će vas pomesti u ropotarnicu povijesti.”

Sabor - 4Andrej Plenković(Foto: DNEVNIK.HR)

Tko su predatori?

”Tko vrši pritisak na ministra Filipovića i tko su predatori koji žele Hrvatsku koristiti kao bankomat?” pitao je SDP-ov Peđa Grbin Plenkovića, a ovaj vratio da je ministar tu i neka njega to pita.

”Vi ste izbacili 3000 ljudi iz SDP-a. Vi ste dva puta raspustili zagrebačku organizaciju. Zadužena ste stranka u minusu i financirate velike PR magove. To su činjenice. To je realnost u kojoj ste vi danas. Za razliku od vas, naša Vlada i politika koju vodimo donosi rezultate za građane. Ti građani znaju da su u mandatima naše vlade narasle prosječne plaće, medijalne plaće, da je minimalna plaća došla na 560 eura, da smo mirovine povećali za 30 posto…”, naredao je opet samohvalu Plenkoviću i poručio: ”U vrijeme krize nije bio niti jedan prosvjed nego imamo samo fabrikirane prosvjede.”

“Ako imate nešto pitati ministra, pitajte njega. Ako ima pritisaka, ima ih svaki dan. Što god da radimo, postoje pritisci – organizacije prijete, mediji prijete. Ali to je demokracija’, zaključio je Plenković.

”Da sam ja kao vi, krenuo bih odgovarati na ono što ste rekli, s tim da ste vi na čelu pravomoćno osuđene političke organizacije. Ali ljude ta razina prepucavanja ne zanima. Nakon vašeg odgovora mogu zaključiti – ili Filipović ne zna što priča ili ste vi taj koji na njega vrši pritiske jer se želi obračunati s predatorima”, upozorio je Grbin.

Uskrs je prošao, ali u Saboru su i dalje neki zečići?

”Hrvatska je među pet najgorih država po stopi poskupljenja u Europskoj uniji. Troškovi života čine život građana nemogućim. Stambeni prostor poskupio je po najvećoj stopi u EU – s prosječnim plaćama kupovina novog stana je nezamisliva. Dvije županije najviše su po stopi iseljavanja u EU”, podsjetio je na statističke podatke Plenković Davor Dretar iz Domovinskog pokreta.

”Drago mi je da čitate Eurostat. Možete pročitati da je Hrvatska ostvarila i strateške ciljeve – Schengen i euro. Pozitivni efekti na građane i standard bit će toliko veliki da ćemo se sjećati 1. siječnja 2023. kao referentnog trenutka u razvoju Hrvatske. Nismo imali nijednu relevantnu prosvjed jer smo u koroni imali paket mjera. Imali smo u vrijeme krize nekoliko paketa koji su pomogli poljoprivrednicima, umirovljenicima, braniteljima, i ovaj jesenski paket”, vratio je Plenković.

Dretar je pak podsjetio na sve što se zbivalo oko roditelja-njegovatelja te poručio: ”Drago mi je da ste se nasmijali, vas 77 Duracell zečića koji ste jedan petak klimali, a idući dan shvatili da je mjera roditelja-njegovatelja dobra.”

Drastično pokupljuje smještaj u ustanovama socijalne skrbi?

”Ministarstvo je donijelo odluku o otkupu usluga u ustanovama socijalne skrbi. Smještaj drastično poskupljuje, bit će više od 1000 eura. Poskupjet će za osobe s invaliditetom, za starije osobe kao i za brojne druge korisnike. Zbog čega se to nevjerojatno poskupljenje skriva u javnosti? Budući da je odluka odgođena za srpanj, što očekujete da će se poboljšati da bi građani mogli plaćati”, pitala je Piletića SDP-ova Martina Vlašić Iljkić.

”Neće doći ni do kakvih poskupljenja i ne treba nikoga u domu plašiti da će doći do poskupljenja. Odluka će i dalje biti van snage i nakon 1. srpnja neće se pokupiti. Ne treba plašiti javnost da će do toga doći”, odvratio je Piletić.

Nakon saborskog aktualca raspravljat će se o Izvješću premijera Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća u veljači i ožujku. Neke od razmatranih tema bile su ruska agresija na Ukrajinu i njezine posljedice, gospodarstvo i konkurentnost, migracije, te koordinacija ekonomske politike i energetike.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr